ThailandTijd:    Temperatuur: graden   Koers: 1 baht = 0,029 euro
NederlandTijd:    Temperatuur: graden   Koers: 1 euro = 34,973 baht

Thailand, het land van mogelijkheden!

De grootste website met alles over wonen, werken, zaken doen, vakantie en reizen in Thailand.
Meer informatie


ICJ wijst Preah Vihear tempel toe aan Cambodja

Geplaatst op 14 november 2013 11:49 door thailandtotaal

Uitspraak uit 1962 wordt bekrachtigd.

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, heeft de omstreden Preah Vihear tempel toegewezen aan Cambodja. Het eigendom van deze hindoeïstische tempel is al jarenlange onderdeel van een grensconflict tussen Thailand en Cambodja. Met de toewijzing aan Cambodja herhaald het ICJ in feite haar uitspraak uit 1962 waarin ook al werd gesteld dat het eigendom van de tempel aan Cambodja toebehoort.

Omdat het ICJ destijds echter vaag was over het eigendom van het omliggende grensgebied is de toewijzing aan Cambodja door Thailand nooit erkend. Desondanks bleef het lange tijd rustig in deze kwestie. Nadat de Preah Vihear tempel in 2008 werd toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO laaide het conflict echter weer op en heropende Cambodja in 2011 de zaak bij het ICJ.

Thailand accepteert uitspraak.

Behalve het eigendom van de tempel beweerde Cambodja dat in de uitspraak van 1962 tevens wordt gesteld dat ook de nabijgelegen heuvel Pheu Makheu aan Cambodja toebehoort. Deze stelling is door het ICJ verworpen waardoor definitief is vastgesteld dat deze heuvel aan Thailand toebehoort. De Pheu Makheu was onderdeel van het conflict over het eigendom van het grensgebied.

Premier Yingluck heeft inmiddels aangegeven dat Thailand de uitspraak van het ICJ zal accepteren. Volgens Yingluck moeten Thailand en Cambodja samenwerken en is een goede verstandhouding daarbij van groot belang.

Wil je meer weten over de Preah Vihear tempel? Lees dan verder in ‘Preah Vihear, omstreden historisch hindoe complex tussen Thailand en Cambodja’.

 

 

 


Reageren

*


Passende informatie bij : ICJ wijst Preah Vihear tempel toe aan Cambodja
Thailand

ThailandTotaal bevat alle informatie over Thailand. Voor elke pagina worden het meest relevante nieuws en forumberichten getoond om jou een nog betere Thailand-beleving te laten voelen.