10 dingen die je moet weten alvorens je een vakantiereis naar Thailand maakt

Gewoontes, tradities en cultuur spelen in de Thaise samenleving een belangrijke rol.

 

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoontes, tradities en cultuur. Voordat je een vakantie boekt naar het land van je keuze, is het zeer praktisch als je op de hoogte bent van de meest elementaire zaken van het betreffende land. Je zult ontdekken dat je uiteindelijk veel meer uit je vakantie zult halen en dat voor een maximale beleving en ervaring voorkennis van een aantal zaken zelfs essentieel is.

Zo kan het namelijk zomaar zijn dat zaken die wij hier in Nederland heel gewoon vinden in een ander land geheel niet gewaardeerd worden of zelfs strafbaar zijn. Dit met alle nare gevolgen van dien. Het niet op de hoogte zijn van bepaalde kennis kan er toe leiden dat je tijdens je vakantiereis niet weet hoe te reageren op een bepaald voorval of gewoonweg een dagelijkse situatie. Of dat je niet weet hoe je jezelf dient te gedragen naar de normen en waarden van het betreffende land. Vaak zijn het eenvoudige weetjes en datjes die een grote impact kunnen hebben op je vakantiebeleving en zelfs je vakantie kunnen maken of breken.

 

1. Respecteer het Thaise koningshuis

De Thaise bevolking heeft veel respect voor hun koningshuis. Dit zit hem vooral in het feit dat de Koninklijke familie veel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het land. Met name de in 2016 overleden koning Bhumibol was zeer geliefd en werd er vereerd als een soort halfgod. Daarnaast is het in Thailand bij wet voorboden grappen te maken over het koningshuis of je hier negatief over uit te laten. In het ergste geval kun je hier zelfs gevangenisstraf voor krijgen.

 

2. Respecteer het Boeddhisme

Het Boeddhisme vormt een belangrijke pijler in de Thaise samenleving. Ruim 90% van de Thaise bevolking is boeddhist en het culturele en openbare leven in het land wordt voor een groot deel bepaald door het Boeddhisme.

 

3. Stel je op de hoogte van de afdingcultuur

Afdingen is verbonden met de Thaise cultuur en zit sterk verankerd in de Thaise samenleving. Met name op markten en stalletjes langs de straat is het gebruikelijk om af te dingen op de prijs. Ook bij taxi’s (zonder meter) en tuk tuk’s dien je te onderhandelen over de prijs. Blijf tijdens het onderhandelen altijd rustig en vriendelijk. Boos worden in Thailand is uit ten boze en wordt gezien als onbeschoft.

 

4. Weet hoe de fooiencultuur er in elkaar zit

Hoewel veel Thai er ondertussen aan gewend zijn geraakt is het geven van een fooi er eigenlijk niet gebruikelijk en zeker niet vanzelfsprekend. Het geven van fooi is ontstaan door de vele westerse toeristen die Thailand jaarlijks bezoeken en er vaak vrijgevig met hun geld omspringen. Thailand kent daarom ook geen regels voor het geven van fooi. Het staat een ieder vrij om dat zelf te bepalen. In het dagelijkse Thaise leven is het achterlaten van het muntwisselgeld als fooi meestal meer dan voldoende.

 

5. Trek passende kleding aan

De Thai hecht er veel waarde aan dat je netjes en gepast gekleed bent. Om respect te tonen voor de Thaise cultuur is het belangrijk dat je geen kleding draagt waarbij veel bloot te zien is. Als je goed gekleed bent zul je merken dat je veel meer waardering krijgt van de lokale bevolking. Op het strand of aan het zwembad is het dragen van een zwembroek of bikini overigens prima. Topless zonnebaden wordt in Thailand niet gewaardeerd.

 

6. Raak nooit het hoofd van een Thai aan en hou je voeten bij je

Het hoofd is het hoogste lichaamsdeel en wordt in Thailand gezien als belangrijkste deel van je lichaam. Op die plaats huist je geest en het aanraken van iemands hoofd is dan ook zeer ongepast. Geef zelfs geen aai over de bol van een kind.

Je voeten zijn het laagste deel van je lichaam en dienen daardoor zoveel mogelijk binnenboord gehouden te worden. Wijs niet met je voeten, leg deze niet op tafel en hou je voeten onder je benen als je in een tempel op de grond zit.

 

7. Verhef nooit je stem

Het uiten van je woede tijdens een ruzie of enigheid wordt in Thailand als zeer onbeschoft beschouwd en levert gezichtsverlies op. Ben je ergens boos over laat dit dan niet merken. Blijf geduldig en probeer het geschil op een rustige manier en met een glimlacht te beslechten.

 

8. Blijf weg van drugs

Zorg dat je in Thailand niet in aanraking komt met drugs. Het is er ten strengste verboden drugs bij je te hebben, te kopen of erin te handelen. Bij overtreding worden strenge straffen opgelegd, zelfs tot levenslange gevangenisstraf of doodstraf. Zelfs vanwege het bezit van een klein beetje softdrugs kun je er jaren in de cel belanden.

 

9. Groet met een wai

In het westen begroeten we elkaar met het schudden van elkaars handen. In Thailand doet men dit me de ‘wai’. Je maakt een wai door de vingertoppen en handpalmen tegen elkaar te houden, deze vervolgens tegen de borst te houden en hierbij een lichte buiging te maken. Er wordt als toerist niet van je verwacht een wai te maken. In de regel volstaat het als je een wai beantwoord met een kleine hoofdknik. De Thai vindt het wel geweldig als je een wai met ook met een wai beantwoordt.

 

10. Wacht netjes je beurt af

Voordringen is in Thailand not-done. Ga netjes in de rij staan en wacht je beurt af. De vele buitenlandse gaste die alsmaar voorkruipen is voor de Thai een grote bron van ergernis.