5 beste plaatsen voor expats om te wonen in Thailand – minder bekende locaties

Chiang Rai in het noorden en Rayong in het zuiden.

Vasthouden aan gevestigde expat locaties in Thailand is niet de enige optie. Een groeiend aantal expats genieten van het ontdekken van nieuwe of minder bekende locaties in Thailand. Chiang Rai en Rayong zijn hier twee voorbeelden van.

Chiang Rai, rustige landelijke levensstijl.

Ben je op zoek naar een rustige landelijke levensstijl dan is Chiang Rai een serieuze optie. Chiang Rai ligt in het noorden van Thailand zo’n 180 kilometer van Chiang Mai. De stad biedt alle basisvoorzieningen voor een comfortabele levensstijl, zoals restaurants, bars, een privéziekenhuis en een onlangs geopend modern winkelcentrum. Het platteland staat centraal voor Chiang Rai. Eenmaal buiten de stad wachten de bergen, rijstvelden, bossen en rivieren op je. Verder thee en koffie plantages, boomgaarden, watervallen en charmante dorpjes, waarvan enkele de thuisbasis zijn van locale bergstammen.

Expats die voor Chiang Rai kiezen doen dit vooral vanwege het unieke landschap en de gemakkelijke toegang tot de natuur. Menig expat kan zeer genieten van het verkennen van de natuur. De stad Chiang Rai, met al zijn hedendaagse basisvoorzieningen, biedt een gemakkelijke toegang tot de natuur. Je hoeft niet ver te rijden om midden in de bergen of aan de rand van een rivier te verblijven. De Gouden Driehoek, het historisch centrum van de eens zo befaamde opiumhandel in Thailand, Laos en Birma ligt om de hoek.

Wat kost het kopen of huren van een woning in Chiang Rai?

Een 1-slaapkamer appartement in het centrum Chiang Rai koop je vanaf een prijs van € 20.000, -. Wil je een dergelijke unit huren dan betaal je € 100,- à € 150,- per maand. Buiten het centrum betaal je minder dan € 100,-. Ben je op zoek naar een bungalow of villa op een heuveltop, dan moet je rekening houden met een koopprijs vanaf zo’n € 30.000,- Huren doe je voor een bedrag vanaf € 200,- per maand.

Rayong, voor een low-key-beach levensstijl.

Hou je van rust maar dan wel aan de kust dan is Rayong een uitstekende optie. De provincie Rayong ligt aan de oostkust van de Golf van Thailand en is de thuisbasis van slaperige vissersdorpjes. In dit deel van Thailand liggen een aantal van de meest rustige en mooie stranden van het land. Rayong stad mist misschien karakter, maar ga je een 30 kilometer oostwaarts dan zou je wel een je paradijs kunnen vinden. Het is niet ongewoon om hier een lange strook ongerept wit zandstrand voor jezelf te hebben. Hoewel de omgeving rustig is zijn er diverse winkels en markten voor basisbehoeften en meer dan een handvol restaurants. Een aanrader hier is Villa Bali in de buurt van Laem Mae Phim Beach. Dit restaurant serveert heerlijke pizza’s en klassieke Thaise gerechten.

Rayong ligt op een drie uur rijden van Bangkok en wordt meer en meer een populair weekend toevluchtsoord voor de bewoners van de hoofdstad. Nieuwe condominium (appartementen) projecten en hotels, waaronder een Marriott, schieten momenteel als paddenstoelen uit de lucht. Er is een groeiend aantal expats die waarde hechten aan een ‘ low-key beach’ levensstijl en verfrissend lage kosten van levensonderhoud. Voor hen is Rayong een perfecte bestemming.

Wat kost het kopen of huren van een woning in Rayong?

Voor een 1-slaapkamer appartement betaal je in Rayong al snel € 35.000,-. Een gemeubileerd 2-slaapkamer appartement met 2 badkamers en uitzicht op zee in de buurt van Laem Mae Phim Beach (top locatie) staat genoteerd voor € 120.000. Huren doe je er vanaf € 200,- per maand.