5 december, verjaardag koning Thailand

Verjaardag koning is in Thailand tevens Vaderdag.

5 december is de dag dat in Nederland het sinterklaasfeest wordt gevierd. Ook in Thailand is 5 december een feestdag. Dit ter ere van de verjaardag van koning Bhumibol, de Thaise monarch die door veel Thais liefdevol wordt beschouwd als de ‘Vader des Vaderland’. De reden waarom zijn verjaardag in Thailand ook wordt gevierd als Vaderdag.

De Thaise koning is vandaag 87 jaar geworden. Momenteel verblijft hij in het Siriraj Hospital te Bangkok, herstellende is van een galblaas operatie. De planning was dat hij vandaag bij de Grand Palace te Bangkok in het openbaar zou verschijnen, maar de reis werd gisteravond op medisch advies geannuleerd. Honderden mensen, waarvan velen gekleed in de kleur geel (kleur van de koning), hadden zich toen al bij het ziekenhuis gevoegd in de hoop vandaag een glimp op te vangen van de monarch.

Er vinden vandaag in Thailand allerlei activiteiten plaats om de verjaardag van de koning te vieren. Veel van deze festiviteiten vinden plaats bij tempels die hun eigen hommages en evenementen hebben georganiseerd. In Bangkok is Ratchadamnoen Avenue versierd met lampjes en halverwege de dag worden 21 saluutschoten afgevuurd op Sanam Luang tegenover de Grand Palace.

Meer over koning Bhumibol lees je in  ‘Informatie over het koningshuis in Thailand’.