6 van de mooiste minder bekende eilanden van Thailand

Koh Kood:

Het afgelegen en met jungle begroeide Koh Kood (Ko Kut) ligt in het oostelijk deel van de Golf van Thailand, niet ver van Cambodja. De stranden zijn smetteloos en nog barmhartig vrij van jet-ski’s. Ondanks de maagdelijkheid van het eiland bezit het een aantal kwaliteit resorts zoals Cham’s House bij Haad Takien en het zeer luxueuze Soneva Kiri. De omgeving van Koh Kood is ideaal om te duiken en te snorkelen of een ontspannen kajaktour. Koh Kood is het snelst te bereiken via het vliegveld van Trat en vervolgens per veerboot.

Koh Phayam:

Koh Phayam is een vrij onbekend eiland in de Golf van Thailand voor de kust van Rayong. Het wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste en onontdekte eilanden van Thailand. Veel Thais weten zelfs niet waar dit snoozy Andaman kust eiland ligt. Phayam (uitgesproken als ‘pie-am’) heeft geen wegen die geschikt zijn voor auto’s. Het belangrijkste vervoermiddel is hier de scooter. In plaats van grote hotels of resorts zijn er veelal bungalowparken zoals het vriendelijke Buffalo Bay Vacation Club op Aow Beach, de grootste baai aan de westkust. Het eiland heeft internet, goede restaurants (seafood)!), prachtige onbelaste stranden en tot nu toe enkele bars. Koh Phayam is vanaf Rayong met de speedboot in 40 minuten te bereiken.

Koh Samet:

Aangezien Koh Samet het dichtstbijzijnde eiland vanaf Bangkok is zou je misschien verwachten dat het een hectisch en feestend eiland is. Echter niets is minder waar, deels omdat het eiland een nationaal park is. Net als Koh Phayam ligt Koh Samet in de Golf van Thailand voor de kust van Rayong. Het ligt op ongeveer drie uur rijden ten zuidoosten van Bangkok. De stranden van het tropische Koh Samet zijn schoon en relatief rustig. Accommodatie varieert van budget bungalows als Vimarn Samed tot kwaliteit resorts zoals het Ao Prao Resort Koh Samet in de badplaats Ao Prao. Door de weeks is het siësta-achtig op het eiland, maar tijdens het weekend is het een stuk drukker mede door de vele Bangkok vluchters. Om naar Koh Samet te reizen neem je vanaf de Ban Phe pier in Rayong de veerboot.

Koh Yao:

De pittoreske tweeling eilanden Koh Yao Noi (Little long Island) en Koh Yao Yai (Big Long Island) zijn gelegen in Phang Nga Bay voor de noordoost kust van Phuket. Gesitueerd  tussen de toeristenoorden Phuket en Krabi draaien deYao eilanden nog steeds ‘slow-time’ en beschikken ze over weinig bars of toeristische activiteiten. Het verblijf is geen Robinson Crusoe ervaring daar beide eilanden over een aantal goede resorts beschikken zoals Koh Yao Yai Village en het luxueuze Six Senses Yao Noi. Zoek je iets eenvoudiger dan is het Yao Yai Resort een goed alternatief. De eilanden beschikken over mooie witte stranden en om er het echte leven te ervaren kun je een bezoek brengen aan een van de dorpjes, rubberplantages of viskwekerijen. Vanaf de Bang Rong pier in het noordoosten van Phuket zijn de Yao eilanden in een uurtje te bereiken.

Koh Similan:

Koh Similan is een van de elf fraaie eilanden van de Similan Archipel (Similan Islands National Park), gelegen in de Andaman Zee ten noorden van Phuket. Dit nationale park biedt een van beste duik- en snorkel locaties in Azië. Het water biedt hier een zicht tot 30 meter en biedt een overweldigend onderwaterleven met prachtige rotsformaties en koraalriffen. Accommodatie is beperkt tot tenten en bungalows op Koh Miang Island. Wil je hier overnachten boek dan goed vooruit en vermijd drukke Thaise vakantieperiodes. De toegang tot de Similan eilanden is het makkelijkst vanuit Tap Lamu in de buurt van Khao Lak. Met de speedboot duurt de overtocht circa 70 minuten. De eilanden zijn toegankelijk in de periode november – mei. Om de natuurlijke balans te bewaken zijn ze de overige periode voor toeristische activiteiten gesloten.

Koh Surin:

Ten noorden van de Similan eilanden ligt een ander nationaal marine park, de Surin eilanden. Deze archipel van vijf eilanden is net als de Surin eilanden een van de beroemdste duiklocaties in de wereld. Vanwege de rijke en ongerepte koraalriffen is het tevens een van de beste snorkellocaties in Thailand. Richelieu Rock, een rots midden in zee op ongeveer 18 kilometer van de eilanden, wordt veelal aangeduid als een van de tien beste duikplekken in de wereld. Het is de thuisbasis van enkele van de grootste zeeleven soorten in Thailand zoals walvis haaien, roggen en hamerhaaien. De Surin eilanden hosten twee kleine etnische Moken gemeenschappen. Deze ‘Sea-Gypsies’ leven en werken hier vanuit hun oude levensstijl. Accommodatie op de eilanden is beperkt tot tent sites en bungalows in de buurt van het hoofdkantoor van het National Park op North Island. Speedboten naar de Surin eiland vertrekken vanuit Khao Lak en Khura Buri. Net als de Similan eilanden zijn ook de Surin eilanden alleen voor toeristen opengesteld in de periode november – mei.

Meer over eilanden in Thailand lees je in onze webpagina ‘Thaise eilanden’.