Alcohol vrije dagen in Thailand

Boeddhistische feestdagen.

Thailand is een boeddhistisch land wat onder meer inhoudt dat op bepaalde dagen van het jaar geen alcohol verkocht mag worden. Deze zogenaamde ‘National No Alcohol Days’ zijn de belangrijkste boeddhistische feestdagen.

  • Makha Bucha (februari/maart)
  • Visakha Bucha (mei/juni)
  • Asahna Bucha (juli/begin augustus)
  • Wan Khao Phansa (juli/begin augustus)
  • Awk Phansa (meestal in oktober)

De exacte datum van deze boeddhistische feestdagen varieert elk jaar volgens de maankalender.

Koninklijke verjaardagen.

De twee belangrijkste Koninklijke feestdagen in Thailand zijn de Koninklijke verjaardagen van HM de Koning van Thailand (5 december) en HM de Koningin van Thailand (12 augustus). Sommige bars en clubs besluiten ook om op deze dagen hun etablissement te sluiten of geen alcohol te verkopen.

Terwijl vele bars en clubs gesloten zijn op de verjaardag van de koning, lijkt er meer ruimte op Koninginnedag te zijn. Echter, dit is te danken aan de lokale beslissingen en onofficiële afspraken met de lokale politie. Of bars en clubs open zijn zal afhangen van waar je bent in Thailand. Het kan ook zijn dat één bar beslist te sluiten terwijl de ander naast de deur gewoon geopend is.

Verkiezingsdagen.

Naast de hierboven genoemde data, is de verkoop van alcohol ook beperkt op verkiezingsdagen, waaronder lokale verkiezingen.

Is er een algeheel verbod op verkoop van alcohol?

De afgelopen jaren werd het alcohol verbod op boeddhistische feestdagen niet altijd strikt nageleefd, vooral buiten Bangkok. In landelijk Thailand lijkt er een veel meer lakse houding te zijn ten opzichte van de naleving van de wet. In populaire toeristen plaatsen zoals Phuket en Pattaya, draaien sommige bars hun muziek op een lager volume, maar wordt er gewoon alcohol geschonken. Andere locaties gebruiken hun creativiteit en verkopen bier in koffie mokken. De lokale politie kan gebruik maken van hun eigen ‘discretie’ om te beslissen welke gelegenheden moeten worden bezocht en beboet.

Winkels zoals Tesco Lotus en 7-Eleven verkondigen geen alcohol te verkopen op de ‘droge dagen’, maar niet overal wordt hetzelfde gehandeld. Hotels hebben normaal gesproken toestemming om gewoon alcohol te verkopen.

Militaire regering.

De huidige militaire regering, welke sinds de staatsgreep van 2014 het land bestuurt, staat voor het bevorderen van ‘Thainess’ en traditionele Thaise waarden. De campagne, genaamd ‘Ngod Lao Khao Phansa’ (geen alcohol drinken tijdens Khao Phansa), is hier een voorbeeld van. Hierin roept men Boeddhisten in Thailand op om tijdens de 3-mands boeddhistische vastenperiode zich te onthouden van het drinken van alcohol. Of de eerder genoemde vrijstelling van het alcohol verbod voor hotels zal blijven is onder de militaire regering dan ook nog maar de vraag.

Wil je meer weten over de Thaise cultuur? Lees dan verder op onze informatiepagina ‘Tradities, gebruiken en gewoonten in Thailand’.