De natuur in Thailand bestaat uit een gevarieerd landschap en heeft een grote verscheidenheid aan fauna en flora.

De orchidee is het nationale symbool van Thailand.

Thailand heeft een overweldigende en ongerepte natuur. Dankzij het gevarieerde landschap, tropische ligging en zachte klimaat beschikt het land over een grote verscheidenheid aan fauna en flora.

Er is in Thailand een grote variëteit in soorten bomen, planten en bloemen. De beroemdste bloem is de orchidee, die het nationaal symbool van het land vormt.

Het land herbergt een indrukwekkende diversiteit aan zoogdieren, vogelsoorten, insecten en  reptielen. De onderwaterwereld in Thailand is zondermeer overweldigend te noemen. Verspreid over het Thaise land liggen er vele nationale parken en natuurreservaten.

De natuur in de vijf regio’s van Thailand

 

 

De natuur in het noorden van Thailand

De natuur in het noorden wordt gevormd door een indrukwekkend berglandschap.De natuur in het noorden van Thailand wordt gevormd door een indrukwekkend berglandschap met ontelbare watervallen en tropische regenwouden. Landschappelijk gezien is deze regio het fraaiste deel van Thailand. Het mooie landschap en overweldigende fauna en flora hebben een grote aantrekkingskracht op trekkers. Er liggen in deze regio enkele spectaculaire nationale parken waaronder het Doi Inthanon Nationl Park. Dit natuurgebied ligt ten westen van de stad Chiang Mai en ontleend zijn naam aan de 2596m hoge Doi Inthanon. Vanaf deze berg, welke  het hoogste punt van Thailand is, heb je een prachtig uitzicht over de natuurlijke omgeving. Naast bergen en bossen bestaat het landschap in het noorden van Thailand ook uit groene valleien met rijstvelden. De oude stad Chiang Mai is de belangrijkste stad in deze regio. Het is prachtig gelegen in de groene vallei van de Ping rivier en kijkt uit op de oprijzende beboste bergen van het noorden van Thailand.

De natuur in het noordoosten van Thailand

De Mekong rivier vormt de oostgrens van Thailand.

Het noordoosten van Thailand is minder dicht begroeid en wordt grotendeels gevormd door de uitgestrekte zandsteenvlakte van het Khorat-plateau. Het plateau ligt op een hoogte van 250 meter en wordt gekenmerkt door een relatief arme grond en een onregelmatige regenval. Het kenmerk van dit gebied is de rode kleur van de aarde en het dichte struikgewas.

Het noordelijk en oostelijk deel van deze regio in Thailand wordt gevormd door het groene laagland van het Mekong-dal. Dit relatief vruchtbare gebied vormt qua natuur een schril contrast met het droge Khorat-plateau. De Mekong rivier welke ontspringt in het Himalaya gebergte vormt hier de natuurlijke grens met Laos. Het Mekong-dal is een van de meest ongerepte natuurgebieden van Thailand en er liggen in deze regio dan ook diverse nationale parken. Bij Khong Chiam stroomt de (blauwe) Mung rivier uit in de (bruine) Mekong waardoor er een tweekleurigheid ontstaat. Dit bijzondere verschijnsel staat bekend als Maenam Son Si (twee kleuren rivier). Vanaf het Mekong-dal heb je op vele plaatsen prachtige vergezichten over de Mekong rivier en de ruige bergen welke zich bevinden aan de Laotiaanse kant van de rivier.

De natuur in het centrale laagland van Thailand

Het centrale laagland wordt ook wel de graanschuur van Thailand genoemd.Het grootste deel van deze regio bestaat uit een uitgestrekt vlak gebied met een zeer vruchtbare bodem. Het wordt bepaald door het brede stroomgebied van de Chao Phraya rivier en is het belangrijkste gebied voor de rijstcultuur van Thailand. De Chao Phraya is de grootste en belangrijkste rivier in Thailand. Het is een samenvoeging van de Ping rivier en de Nan rivier en loopt van noord-zuid naar Bangkok en de Golf van Thailand.

De delta van de Chao Phraya in het centrale laagland wordt omgeven door beboste bergen met verschillende nationale parken en reservaten.

De natuur in het oosten van Thailand

Koh Chang is een idyllisch eiland in het oosten van Thailand.Het oosten van Thailand wordt gevormd door laaggebergte en kleine stroomgebieden van riviertjes die in de Golf van Thailand uitmonden. De kust wordt gekenmerkt door kliffen, verborgen baaien, met palmbomen omzoomde stranden en prachtige tropische eilanden. De oostkust is een bosrijk gebied met veel boomgaarden. In het binnenland liggen een drietal bergachtige nationale parken vol tropische bossen en watervallen.

Aan de kust vind je een verscheidenheid aan badplaatsen zoals Pattaya, Chanthaburi en Rayong. Typerend voor deze regio zijn ook de talrijke idyllische eilanden die hier voor de kust liggen, waarvan Koh Samet en Koh Chang wel de meest bekende zijn.

De natuur in het zuiden van Thailand

Tropische eilanden en hagelwitte stranden in het zuiden van Thailand.

Het landschap in het zuiden van Thailand bestaat uit een smalle keten van bergen en kustvlakten. De ruggengraat van het schiereiland wordt gevormd door het Tenasserim gebergte dat een hoogte van 1330m bereikt. De vegetatie in deze regio van Thailand is tropisch weelderig en het regenwoud overheerst. De uitgestrekte kustlijn biedt prachtige en uitgestrekte stranden en een groot aantal tropische eilanden. Het zuiden van Thailand heeft diverse nationale parken, zowel in het binnenland als aan het water. Interessante parken zijn Kaeng Krachan National Park (met zijn bekende Pa La-U waterval), Khao Sam Roi Yot National Park met (met de beroemde Phraya Nakhon grot) en Ang Thong National Marine Park (eilandengroep uit de Samui archipel). Belangrijke toeristische centra in het zuiden van Thailand zijn ondermeer Phuket, Koh Samui, Hua Hin en Cha-am.

Videopresentatie over het landschap en natuur van Thailand:

 

Gerelateerde weblog- en nieuwsberichten:

Per kabelbaan naar de top van Phu Kradueng