Algemene informatie
Thailand heeft een oppervlakte van 513.000 km² en is hiermee ongeveer even groot als Frankrijk. Van noord naar zuid meet het land op zijn verst zo’n 1500 kilometer en van oost naar west zo’n 800 kilometer. Het land heeft 65 miljoen inwoners waarvan er zo’n 12 miljoen in de metropool Bangkok wonen. De officiële taal van Thailand is het Thai, maar daarnaast kun je met het Engels er goed terecht, zeker in de toeristische gebieden.
Thailand kun je verdelen in vijf regio’s
Je kunt Thailand verdelen in vijf regio’s; het noorden, het noordoosten, het centrale laagland, het oosten en het zuiden.
- Informatie over het noorden van Thailand
- Informatie over het noordoosten van Thailand
- Informatie over het centrale laagland van Thailand
- Informatie over het oosten van Thailand
- Informatie over het zuiden van Thailand
Noorden van Thailand
Het noorden van Thailand is een bergachtig gebied dat begroeit is met bossen. Het is een schitterend gebied voor de natuur- en cultuurliefhebber en diegenen die wat actiever zijn ingesteld. De geschiedenis van deze Thaise regio wordt gedomineerd door het voormalige koninkrijk Lanna (12e tot 18e eeuw). De belangrijkste stad hier is Chiang Mai, ook wel de toegangspoort van het noorden genoemd. Deze oude stad is het toeristisch centrum van deze regio en staat bekend om zijn vele fraaie tempels en kunstnijverheid.
In het hoge noorden bevindt zich de Golden Triangle, het drielandenpunt van Thailand, Birma (Myanmar) en Laos. Dit gebied is bekend en berucht geworden door de voormalige papaverteelt. De stad Mae Sai vormt hier een belangrijke grensovergang met Birma (Myanmar) en Chiang Khong is dat met Laos. Het plaatsje Sop Ruak wordt algemeen beschouwd als ‘het hart’ van deze ooit zo beruchte streek.
Verspreid over het noorden van Thailand liggen diverse dorpen van bergvolken die oorspronkelijk vanuit Birma, China en Laos naar het noorden van Thailand trokken. In diverse van deze dorpen is het dagelijkse leven in de loop der jaren nauwelijks veranderd.
Noordoosten van Thailand
De armste regio van het koninkrijk Thailand is het noordoosten. Dit deel van Thailand dat de ‘Isaan’ of we ”Isan’ wordt genoemd wordt gedomineerd door het droge Khorat-plateau. Onvoorspelbare regelval en droogte laten slechts één rijstoogst per jaar toe. Ondanks dat deze regio door weinig toeristen bezocht wordt is een bezoek echter meer dan de moeite waard. De regio is rijk aan cultuur en historische plaatsen uit de Khmer-periode. En omdat het noordoosten van Thailand nauwelijks ontwikkeld is vind je hier op het platteland nog de originele Thaise manier van leven. De belangrijkste plaats op het Khorat-plateau is Udon Thani.
De noord- en oostgrens van deze Thaise regio wordt gevormd door de Mekong rivier, één van de belangrijkste rivieren van Zuidoost-Azië. Deze rivier vormt hier tevens de natuurlijke grens met buurland Laos. Het gebied rondom de Mekong wordt ook wel de Mekong delta genoemd. De grond in dit gebied is relatief vruchtbaar en er wordt hier veel fruit en groente geproduceerd. De belangrijkste grensplaats is Nong Khai, welke in het noorden van deze regio ligt. Deze grensplaats is de toegangspoort naar de Laotiaanse hoofdstad Vientiane. De grootste stad van de Mekong-delta is Ubon Ratchathani, welke in het zuidelijk deel van deze regio ligt.
Centrale laagland van Thailand
Het centrale laagland van Thailand is een vruchtbaar alluviaal gebied wat het centrum is van de Thaise rijstbouw. Dit gebied met zijn uitgestrekte rijstvelden wordt ook wel de rijstschuur van Thailand genoemd. Door dit gebied stroomt de Chao Phraya, de belangrijkste rivier in Thailand, welke even ten zuiden van Bangkok uitmondt in de Golf van Thailand. Naast de rijstschuur is deze regio ook het historisch hart van Thailand. Er bevinden zich hier tal van ruïnes en oude steden zoals Sukhothai en Ayutthaya, welke herinneren aan een glorierijk verleden. In het oosten van deze regio bij Kanchanaburi ligt de beroemde en beruchte brug over de River Kwai. Deze brug is een onderdeel van de spoorweg welke is aangelegd onder Japanse dwangarbeid in de tweede wereldoorlog.
In het Centrale laagland woont een derde van de bevolking van Thailand. Het merendeel hiervan woont in de hoofdstad van Thailand, Bangkok, dat in het zuiden van deze regio ligt.
Oosten van Thailand
Deze regio strekt zich uit van Bangkok tot aan de grens met Cambodja. Het is een bosrijk gebied met in het binnenland enkele fraaie nationale parken. Het toerisme speelt in deze regio een belangrijke rol. Mede door de uitgestrekte stranden en zonnige temperaturen is het hier een paradijs voor zonaanbidders en watersporters. Badplaatsen variëren hier van het drukke Pattaya tot het rustige idyllische Koh Chang.
De oostkust van Thailand is tevens een opkomende economische regio. Door zijn ligging aan de Golf van Thailand en dichtbij Bangkok en het Internationale vliegveld speelt deze regio een sleutelrol in de economie van Thailand.
Zuiden van Thailand
Het zuiden van Thailand ligt op het Maleisisch schiereiland en strekt zich uit van Petchaburi tot de grens met Maleisië. De uitgestrekte kustlijn in deze regio wordt overheerst door lange zandstranden met wuivende palmbomen en een groen achterland met regenwoud. Voor de kust liggen vele tropische eilanden die samen met de kilometerslange stranden op het vaste land een grote aantrekkingskracht hebben op zonaanbidders en watersporters.
In het noordelijk deel van deze regio zijn het vooral de badplaatsen Hua en Hin en Cha-am die populair zijn onder de vakantiegangers. Door de vele golfbanen is dit gebied ook favoriet bij golfers. Verder naar het zuiden trekt vooral de Andamanse kust rond Phuket veel bezoekers. Ook de eilanden uit de Koh Samui archipel zijn in deze regio een belangrijke toeristische trekpleister.
Gerelateerde weblog- en nieuwsberichten:
Isaan, ontsnappen aan de bekende toeristische bestemmingen in Thailand