Thailand heeft een uitvoerende, wetgevende en rechtsprekende macht
Thailand is een constitutionele monarchie met aan het hoofd koning Maha Vajiralongkorn (Rama X). De Thaise constitutie voorziet in een scheiding van de staatsmacht in een uitvoerende, wetgevende en rechtsprekende macht.
De koning van Thailand geniet groot gezag
De koning heeft weliswaar geringe constitutionele macht, maar geniet desalniettemin als symbool van nationale identiteit en eenheid groot gezag onder de bevolking van Thailand. De op 13 oktober 2016 overleden zeer geliefde koning Bhumibol (Rama IX) werd door het Thaise volk zelfs vereerd als een soort half god. Zijn zoon, koning Maha Vajiralongkorn (Rama X) is na het overlijden van zijn vader de nieuwe koning van Thailand.
Meer informatie over het koningshuis van Thailand.
Het bestuur in Thailand wordt gekozen door de bevolking
De premier is in Thailand het hoofd van de regering. Het Thaise parlement, de National Assembly, bestaat uit twee Kamers: de Senaat met tweehonderd leden en het Huis van Afgevaardigden met vijfhonderd leden. De leden van beide Kamers worden tijdens verkiezingen door de Thaise bevolking gekozen voor een termijn van vier jaar. De afgevaardigde die een meerderheidscoalitie weet samen te stellen, wordt in de regel door het Huis van Afgevaardigden gekozen als premier. Elke inwoner van Thailand van zeventien jaar en ouder heeft stemrecht in het kiezen van een nieuw bestuur.
Gerelateerde weblog- en nieuwsberichten:
Thaise democratie 63e in de wereld
Thailand spreekt zich uit over beleid huidige en vorige regering