Een van de meest bekende feesten in Thailand

Het jaarlijkse Loy Krathong vindt meestal plaats in november.Loy Krathong, ook wel geschreven als Loi Krathong, is een van de meest bekende feesten in Thailand. Het feest wordt gehouden op de avond (maar ook vaak ervoor en erna) van de volle maan in de twaalfde maanmaand. De twaalfde maanmaand is de laatste week van oktober en de eerste 3 weken van november. Normaal gesproken is in Thailand in deze periode het regenseizoen afgelopen en is de waterstand in de rivieren op zijn hoogst en de maan op zijn helderst. Rondom het Loy Krathong worden diverse activiteiten georganiseerd en is in heel Thailand bijna onophoudelijk het Loy Krathong lied te horen.

Wat is een Krathong?

Een krathong wordt doorgaans gemaakt van bananenbladeren.Tijdens het Loy Krathong verzamelen de inwoners van Thailand zich bij waterwegen om vervolgens hun zelf gemaakte Krathong in het water te leggen. Een Krathong is een vaartuigje meestal gemaakt van bananenbladeren of een schors van een boom. Hierop worden vervolgens een kaarsje, 3 wierookstaafjes en (lotus)bloemen gelegd. Vaak wordt er ook nog wat muntgeld bijgelegd. Tegenwoordig kun je op veel plaatsen in Thailand ook een ‘kant en klare’ Krathong kopen.

Als de Krathong te water wordt gelaten worden de kaarsjes en de wierookstaafjes aangestoken. In Thailand gelooft men dat hoe verder de Krathong vaart en hoe langer de kaars blijft branden des te meer geluk men het komende jaar zal hebben.

Zwevende lantaarns in noord Thailand

De zwevende lantaarns vormen een prachtige sterrenhemel.Naast het te water laten van de Krathongs wordt er tijdens het Loy Krathong feest ook vaak vuurwerk afgestoken. In de noordelijke provincies van Thailand, welke ooit deel uitmaakten van het oude Lanna Koninkrijk, wordt tegelijkertijd met het Loy Krathong het Yi Peng feest gehouden. Tijdens het Yi Peng worden zelf gemaakte ballonnen in de vorm van lantaarns opgelaten. Deze ballonnen, Khom Loy genoemd, zijn gemaakt van bamboestokken en rijstpapier. Hij zweeft middels hete lucht verwarmd door een brandende fakkel aan de binnenkant van de ballon. De zwevende lantaarns vormen een prachtige sterrenhemel van soms wel duizenden lichtpuntjes. De gedachte achter de Khom Loy is dat hiermee het ongeluk zal wegvliegen. De noord Thaise Khom Loy traditie breidt zich de laatste jaren ook uit naar andere delen van Thailand.

Videopresentatie Loy Krathong:

 

Gerelateerde weblog- en nieuwsberichten:

Thailand viert 6 november Loi Krathong

Loy Krathong 2013

Festiviteiten rondom Loy Krathong feest uitgesteld

Waar in Thailand het Loy Krathong 2012 vieren?

Yi Peng Festival Chiang Mai

Meer gerelateerde weblog- en nieuwsberichten