Elke Thai heeft een voornaam en een achternaam

Naast de formele namen krijgt men in Thailand ook meestal een bijnaam opgelegd.De bewoners van Thailand hebben pas sinds 1913 een achternaam. In dat jaar werd onder koning Vajiravudh een wet aangenomen waarin elke Thai verplicht werd een achternaam (familienaam)aan te nemen. Net als in het westen staat in Thailand de familienaam achter de voornaam, dit tot in tegenstelling tot vele Aziatische landen. Het is echter gebruikelijk om personen te noemen met hun voornaam.

Naast de formele namen heeft men in Thailand ook een bijnaam

In Thailand heeft bijna iedereen een bijnaam (nickname). Deze wordt vaak al bij de geboorte of tijdens het eerste levensjaar gegeven, meestal door de ouders. Vaak slaat de bijnaam op bepaalde kenmerken van de persoon, maar het kan ook een traditionele of culturele betekenis hebben.

In de Thaise samenleving wordt de bijnaam vaak gebruikt in plaats van de formele naam, mede omdat Thaise namen vaak erg lang zijn, zeker in de ‘hogere klasse’. In de wat formelere situaties wordt dan vaak voor de bijnaam het woord ‘Khun’ (meneer, mevrouw, vriend) gebruikt.

Ook buitenlanders die langere tijd in Thailand verblijven krijgen na verloop van tijd vaak een bijnaam opgelegd.