Wat is het ‘Songkran’ feest?

Een typische uiting van het Songkran feest is het gooien met water.Songkran is het Thaise (Boeddhistische) Nieuwjaar dat volgens de Thaise maankalender valt in de periode tussen 5 en 20 april. Officieel wordt het Songkran enkele dagen gevierd, maar in de grotere steden van Thailand kan het feest rondom het Songkran vaak wel een week duren. In de Songkran periode gaan de Thai vaak terug naar hun geboorteplaats om daar samen met hun familie dit feest te vieren.

Het feest dat van oorsprong alleen in het noorden van Thailand gevierd werd is inmiddels over heel Thailand verspreid.  De beroemdste Songkran feesten worden echter nog steeds in noord Thaise stad Chiang Mai gevierd. Chiang Mai wordt in Thailand algemeen aanvaardt als het centrum van het Songkran feest.

Reinigen, respect tonen en feest vieren tijden het Songkran.

Het Songkran feest wordt het meest uitbundig gevierd in Chiang Mai.Traditioneel staat het Songkran feest in het teken van reiniging en respect tonen. Huizen worden schoongemaakt, Boeddhabeelden gewassen en de jongere generaties betuigen respect aan de ouderen. Elke stad in Thailand heeft zijn optocht waarin Boeddhabeelden op praalwagens door de straten worden gereden. Iedereen kan tijdens deze tocht  de voor dit ritueel uit de tempels gehaalde beelden  met water besprenkelen. Ook worden er overal tal van culturele activiteiten georganiseerd. Er wordt tijdens het Songkran uitbundig feest gevierd waarbij er veel muziek wordt gemaakt, gedanst en gedronken.

Water gooien tijdens het Songkran.

Een typische uiting van het Songkran feest is het gooien met water. Daarom wordt het Songkran in Thailand ook wel het ‘Water Festival’ genoemd. Het water is een symbolische handeling voor het reinigen van geest en lichaam. Ook spoelt het water de zonden en het ongeluk van het afgelopen jaar van je af. Overal langs de weg zie je mensen met emmers, tuinslangen en waterpistolen om voorbijgangers nat te maken. Op de langzaam voorbij rijdende pick-up’s zitten mensen die vanuit een grote waterbak kleine bakjes met water vullen om dit vervolgens over een ieder te gooien die ze tegenkomen.

Videopresentatie Songkran feest Thailand:

 

Gerelateerde weblog- en nieuwsberichten:

Songkran – Thaise Nieuwjaar 2015

Songkran feest 2015

Reserveer tijdig voor Songkran in Chiang Mai

Chiang Mai, de ‘ultime’ Songkran ervaring

Songkran feest 2014

Chiang Mai top Songkran bestemming

Meer gerelateerde weblog- en nieuwsberichten