Alternatieve route van Chiang Mai naar San Kamphaeng

Verborgen juweeltjes en weg van de hordes toeristen.

Menig toerist in de Noord Thaise toeristenstad Chiang Mai bezoekt ook San Kamphaeng, een beroemde ambachtelijke wijk aan de rand van de stad. De meeste reizigers die vanuit Chiang Mai naar San Kamphaeng reizen vertrouwen op Highway 1006. Echter, hoofdroute Highway 1317, beschikt over een aantal nieuwe attracties die een bezoek meer dan waard zijn.

Hoofdroute 1317 loopt van de oostelijke rand van Chiang Mai naar de zuidelijke rand van San Kamphaeng. Momenteel wordt deze weg verbreed tot vier rijstroken en op sommige delen zelfs nog meer. Dit landelijk gebied bestaat uit uitgestrekte graslanden en rijstvelden. In de komende jaren wordt dit gebied naar verwachting de plaats van het tweede vliegveld van Chiang Mai en het eindstation van de hogesnelheidstrein.

Hua Jai Yong, authentieke Lanna gerechten en hedendaagse kunst.

Langs de route zijn intrigerende bezienswaardigheden te zien. Een van hen is Hua Jai Yong, wat ‘Huis van de Yong’ betekent. De eigenaar is een afstammeling van de Yong bevolking, een etnische groep die ongeveer 200 geleden emigreerden vanuit een stad met dezelfde naam in het huidige Myanmar. De levensstijl van de Yong is gelijk aan die van de Lanna, al zijn er verschillen tussen de dialecten, geschreven talen en religieuze ceremonies. San Kampaeng heeft een aantal Yong gemeenschappen en hun vaardigheden in lakwerk is een van de redenen waarom dit gebied is uitgegroeid tot een belangrijke souvenir locatie van Chiang Mai.

Huan Jai Yong is een restaurant met authentieke Lanna gerechten gevestigd in een eenvoudige houten paalwoning. Het ziet eruit als een gewoon lokaal restaurant maar zodra je de achtertuin inloopt raak je onder de indruk van zijn galerie voor hedendaagse kunst welke bestaat uit een centraal hoofdgebouw en omliggende paviljoens.

Terwijl de vrouw de horeca verzorgt toont Lipikorn Makaeo, die een docent beeldende kunst is, in de galerie zijn werk. Draaiende kunsttentoonstellingen en te koop aangeboden kunstwerken zorgen ervoor dat kunstliefhebbers stoppen op deze plek.

Ban Chang Nak, prachtig olifant houtsnijwerk.

Op een steenworp van Huan Jai Yong ligt verscholen in een wat ingewikkelde soi (zijstraat) Ban Chang Nak, een plek voor degenen die gefascineerd worden door olifanten. Chang Nak betekent letterlijk ‘talloze olifanten’ en bij binnenkomst is het meteen duidelijk waarom deze naam toepasselijk is. Ban Chang Nak is namelijk de thuisbasis van honderden prachtige houten olifanten gemaakt door lokale houtsnijders. Op de begane grond werken de kunstenaars langzaam aan de creatie van hun meesterwerken. Indrukwekkend is de replica mammoet bij de entree gemaakt van duizenden houtsnippers. De kunstenaars die hier werkzaam zijn hebben zich gewijd aan het bewustzijn om het behoud van dit reusachtig schepsel te vergroten.

Muang On Cave, fascinerende heiligdommen.

Wat verder op de route naar San Kamphaeng ligt op de top van een kalkstenen heuvel Muang On Cave. Vanaf een kleine parkeerplaats bereik je na het nemen van 147 steile Naga Serpent traptreden een aantal grotten gevuld met indrukwekkende stalagmieten en stalactieten. De grotten zijn verder bezaaid met fascinerende heiligdommen waarvan de belangrijkste een enorme 10 meter lange liggende Boeddha. Boven het standbeeld bevindt zich een kalksteen formatie waarvan wordt gezegd dat het een versteend dinosaurus skalet is.

San Kamphaeng Hot Springs, water temperaturen boven de 100 graden Celsius.

Minder dan 5 kilometer van Muang On Cave bevinden zich de beroemde San Kamphaeng Hot Springs. Vanuit het weelderige park van deze aangename bestemming kijk je naar jet spurts van 10 meter hoog, bungel je met je voeten in de stoom of neem je een duik in het warme mineraal water. Het water bij de bron is 105 graden Celsius, zodat bezoekers hier eventueel de eieren kunnen koken voor hun picknick maaltijden. Voor een aangename warm water temperatuur loop je een stuk van de Hot Spring weg. Het water van de San Kamphaeng Hot Springs heeft een hoog zwavel gehalte en bezit genezende en herstellende eigenschappen.

Deze gemakkelijke reis rond San Kamphaeng kan een leuk dagje uit zijn als je tijdens je verblijf in Chiang Mai op zoekt bent naar iets anders dan de gebruikelijke toeristische plaatsen.