Ayutthaya, de hoofdstad van het oude Thailand.

Ayutthaya had meer dan 1 miljoen inwoners.

De oude stad Ayutthaya is een van meest belangrijke toeristische bezienswaardigheden van Thailand en ligt zo’n 80 kilometer ten noorden van Bangkok. Ayutthaya werd in 1350 gesticht door koning U Thong en werd over een periode van ca. 400 jaar geregeerd door maar liefst 33 koningen. In 1767 werd Ayutthaya, na een belegering van 15 maanden, door de Birmezen verwoest.

Ayutthaya is een tijd lang de hoofdstad geweest van het oude Koninkrijk Ayutthaya, het oude Thailand Rond 1700 had Ayutthaya meer dan 1 miljoen inwoners, een gigantisch aantal voor die tijd.

VOC had een handelspost in Ayutthaya.

Verspreid over Ayutthaya en zijn omgeving liggen vele tempels (wats) en paleizen. De belangrijkste bezienswaardigheid van Ayutthaya is het historisch centrum, dat in 1991 werd opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is leuk en praktisch om het historisch centrum van Ayutthaya per fiets te bezoeken. Huurfietsen worden ter plaatse aangeboden. Andere interessante bezienswaardigheden van Ayutthaya zijn het nationaal museum, historisch studiecentrum, Wat Na Phra Men en de olifantenkraal. Een aardigheidje is dat er in het nationaal museum van Ayutthaya nog teksten te zien zijn die verwijzen naar de aanwezigheid van de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) in Ayutthaya. Deze hadden in Ayutthaya een belangrijke handelspost.

Lees hier verder over Ayutthaya, de hoofdstad van het oude Thailand & bekijk onze fotopresentatie.