Bekroonde toeristische attracties in Chiang Rai

Cultuur, natuur en historie uit het noorden van Thailand.

De provincie Chiang Rai in het noorden van Thailand, ook wel de toegangspoort tot de Mekong regio genoemd, is een streek die lange tijd geïsoleerd is geweest. De laatste decennia is Chiang Rai steeds meer uit zijn isolement geraakt en mag het jaarlijks een toenemend aantal toeristen verwelkomen. De regio Chiang Rai biedt haar bezoekers vele activiteiten en bezienswaardigheden met betrekking tot cultuur, natuur en historie. Interessant zijn met name de diverse bekroonde toeristische attracties die we hieronder nader zullen beschrijven.

Akha bergstam dorp

In Ban Lorcha (district Mae Chan) ligt een bekend Akha dorp welk in 2001 voor het toerisme werd geopend. Het dorp, bestaande uit 64 gezinnen van de Akha bergstam, presenteert de cultuur en de levensstijl van de Akha bevolking. Het is een soort levend museum wat door middel van het toerisme de plaatselijke economie en de kwaliteit van het leven in het dorp wil verbeteren. Het dorp is momenteel ingenomen met 600 toeristen per maand met name uit Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Nederland. 20% van de bezoekers komt uit Thailand zelf.

De ‘must see’ attractie in het dorp is een Akha huis, een eenvoudige hut met een rieten dak. De hut heeft geen ramen en slechts één deur. Het hoofd van de familie slaapt altijd in de voorkamer bij de ingang en naast de woonkamer waar hij eventuele gasten kan verwelkomen.

Het Akha dorp in Ban Lorcha is dagelijks te bezoeken van 08.00u tot 17.00u en de entree is voor zowel Thai als buitenlanders THB 80.

Chiang Saen Lake

Het Chiang Saen Lake, gelegen op 5 km ten zuiden van de stad Chiang Saen, is een groot natuurlijk reservoir en de thuisbasis voor vele soorten trekkende watervogels. De meeste soorten watervogels verblijven hier in de periode van november tot maart. Omdat het gebied rondom het meer omringd is door bergen zijn er ook vele watervogels die hier het hele jaar rond verblijven.

Het Chiang Saen Lake is voor bezoekers dagelijks geopend en deze kunnen er eventueel zonder verdere kosten een tent op zetten om er te overnachten.

Hall of Opium

De Hall of Opium is een combinatie van een museum en een informatiecentrum. Het bestaat uit een expositie waar de 5.000 jarige geschiedenis wordt weer gegeven over het gebruik en misbruik van opiaten. Verder wordt er informatie gegeven over de gevolgen van drugsgebruik, de ernst van verslaving en campagnes om opiaten en andere verdovende middelen uit te roeien. Het merendeel van de bezoekers van de Hall of Opium zij Thai (80%) en van de buitenlandse bezoekers komt het merendeel uit China.

De Hall of Opium is (met uitzondering van maandag)dagelijks geopend van 08.30u tot 16.00u. De toegang voor Thais is THB 200 en voor buitenlanders THB 300. Het museum, dat ook beschikt over een eigen hotelaccommodatie, ligt in het plaatsje Sop Ruak, 10 km ten noorden van de stad Chiang Saen.