Wat betekent de noodtoestand in Bangkok voor de toeristen?

Wat houdt de noodtoestand in?

Als reactie op de aanhoudende demonstraties in Bangkok heeft de Thaise regering een twee maanden durende noodtoestand voor de Thaise hoofdstad en omringende provincies aangekondigd. De aankondiging was alom verwacht na de toenemende politieke onrust naar aanloop van de geplande verkiezingen van 2 februari. De geweldsdaden van afgelopen weekend, waarbij 70 gewonden en een dode vielen te betreuren, zullen er zeker toe hebben bijgedragen dat juist deze week de noodtoestand is afgekondigd.

Het decreet geldt alleen voor Bangkok en een aantal gebieden rond de Thaise hoofdstad. Het is niet van toepassing op heel Thailand. Voor Bangkok is de noodtoestand geen onbekende. Het decreet werd in het verleden door de verschillende overheden al meerdere malen aangekondigd. De laatste keer was in 2010. Premier Yingluck Shinawatra heeft aangegeven dat de regering niet plan is de confrontatie aan te gaan met de demonstranten. Het decreet moet vooral gezien worden als een poging van de regering om enig gevoel van recht en orde te handhaven.

Wat betekent dit voor de toeristen?

Vanuit toeristisch oogpunt zal de kwestie van de noodtoestand in Bangkok niet echt iets veranderen. Het openbaar vervoer blijft operationeel en de toeristische attracties en uitgaansgelegenheden zijn open als normaal. Momenteel zijn door buitenlandse overheden geen negatieve reisadviezen voor Bangkok afgegeven. Er is ook geen aanleiding dat dit gaat gebeuren. Mochten de aanhoudende demonstraties echter ontaarden in geweld dan kan dit veranderen. Mocht je naar Bangkok afreizen dan is het raadzaam om de reisadviezen voor Thailand en vooral Bangkok ‘up to date’ in de gaten te houden.

Het is een feit dat Thailand nog steeds is opgesloten in een diepe politieke crisis en niemand weet hoe het zal worden opgelost. Echter, soortgelijke situaties hebben zich er al vele malen afgespeeld en voor de overgrote meerderheid van de bewoners gaat het leven door als normaal.