Bomaanslag Bangkok

Aanslag grote schok voor Thailand.

De bomexplosie in het centrum van Bangkok heeft volgens recente berichten aan 22 mensen het leven gekost en 81 gewonden opgeleverd. De bom ontplofte gisteravond 18.55u lokale tijd in de drukke Ratchaprasong Intersection dicht bij de hindoeïstische Erawan tempel. De Thaise junta premier generaal Prajuth heeft inmiddels zijn ‘diepe bezorgdheid’ uitgesproken voor de slachtoffers. Vandaag ontplofte een tweede bom in Bangkok. Vanaf een brug over de Chao Phraya rivier werd een klein explosief in het water gegooid. Hierbij raakte niemand gewond.

De aanslag komt voor veel Thai als een grote schok. Thailand is een populair vakantieland en de mensen maken zich zorgen over de mogelijke gevolgen voor de toeristische sector en de economie.

Reisadvies Thailand.

Bangkok wordt zelden getroffen door terreur. In de 3 zuidelijke provincies zijn echter regelmatig aanslagen, welke veelal gericht zijn op lokale bestuurders. Deze aanslagen zijn het gevolg van een al decennia lang slepend conflict tussen de aldaar dominerende moslims en de boeddhistische machthebbers in Bangkok. Dit conflict haalt vaak de Westerse media niet.

Na de aanslag van gisteren komt de Rijksoverheid dan ook niet met een negatief reisadvies voor Thailand. Wel is het reisadvies aangescherpt. Thailand is een groot land en Bangkok is een grote stad. Bezoekers aan Bangkok worden wel opgeroepen het gebied van de aanslag te mijden, waakzaam te zijn bij druk bezochte plekken en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Het volledige reisadvies voor Thailand lees je op ‘Reisadvies voor Thailand’ van de Rijksoverheid.

Wie is mogelijk verantwoordelijk?

Tot nu toe heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de explosie opgeëist. De eerste beschuldigingen werden geuit richting de islamitische opstandelingen in het diepe zuiden van Thailand. Maar aangezien de aanslag in Bangkok niet overeenkomt met de werkwijze van deze rebellen worden zij momenteel niet verantwoordelijk gehouden. Een andere mogelijkheid is dat de aanslag verband houdt met de aanhoudende machtsstrijd in Thailand. Maar ook dit ligt niet voor de hand omdat dit zou een enorme geweldsversterking en verandering van tactiek zou zijn. Er is ook een speculatie van een link naar de Oeigoerse situatie in China na de beslissing van Thailand vorige maand om een aantal Oeigoerse moslims terug te sturen naar China.

De Thaise autoriteiten hebben vandaag CCTV camerabeelden vrijgegeven van een man met een verdacht pakketje die als mogelijke verdachte wordt gezien. Het Thaise leger is inmiddels een klopjacht begonnen op deze man.

CCTV beelden van de explosie: