‘Boom Time’ voor condo markt Chiang Mai

Toenemende vraag en stijgende prijzen.

Uit onderzoek van de wereldwijde vastgoed services Collier International blijkt dat de condominium markt in Thailand, na meer dan een decennium van stagnatie, nu weer ‘booming’ is. Chiang Mai, het belangrijkste zaken- en educatie centrum van het noorden van Thailand, was in de jaren 1980 en ’90 een populaire locatie voor condominiumontwikkeling. Vanwege de Aziatische financiële crisis van 1997 kwam deze groei echter tot stilstand. In de periode van 1997 tot 2012 werden in Chiang Mai slechts 3.540 condo eenheden gebouwd, mede omdat de meeste Thais kozen om buiten de stad te gaan wonen. Dit aantal staat in schril contrast met de eerste vijf maanden van dit jaar toen er 1.640 eenheden zijn afgerond en geregistreerd bij het kadaster. Bovendien werden deze units verkocht tegen prijzen die ongeveer 11 procent hoger waren dan in dezelfde periode vorig jaar.

Chiang Mai is sterk in ontwikkeling.

Omdat in en rond Chiang Mai de beschikbare grond tegen een redelijke prijs te koop was gaven de afgelopen jaren de meeste Thai er de voorkeur aan te wonen in de landelijke gebieden. Hierdoor was de condominium ontwikkeling in Chiang Mai lange tijd niet de meest populaire woning bouwtrant. Echter, Chiang Mai is de thuisbasis van een groot aantal universiteiten met in totaal meer dan 100.000 studenten, voor wie het kopen van een condo vaak aantrekkelijker is dan
het kopen. Daarnaast heeft Chiang Mai de afgelopen tien jaar genoten van een aanhoudende economische groei. De aanstaande economische ASEAN en de nabijheid van buurlanden betekent dat dit wellicht zal voortzetten. De infrastructuur van Chiang Mai is de afgelopen jaren sterk verbeterd en er zijn een groot aantal nieuwe winkelcentra en
De hogesnelheidslijn tussen Bangkok en Chiang Mai staat gepland voor 2018.andere retail-ontwikkelingen gebouwd. De overheid heeft plannen voor enkele grote infrastructurele projecten die rechtstreeks ten goede komen aan de stad zoals, een tweede luchthaven, een hogesnelheidslijn van Bangkok naar Chiang Mai en een snelweg tussen Chiang Mai en Chiang Rai.

Meest populaire condo locaties in Chiang Mai.

Een populaire locatie voor condominium ontwikkeling in Chiang Mai is momenteel het gebied langs Khan Klong Choniapathan Road, in het noordwesten van de stad. Ook de areas rondom de Chiang Mai – Lampang Road, in het oosten van de stad, zijn zeer gewild. Dit gebied is de laatste twee jaar uitgegroeid tot een nieuwe woonwijk. One-bedroom units vormen in Chiang Mai, net als in andere plaatsen in Thailand, de meerderheid van de condominium projecten. Deze variëren in woonoppervlakte ongeveer van 24 tot 132 m². De gemiddelde grote bedraagt zo’n 38 m². De grootste doelgroep voor condo projecten in Chiang Mai zijn momenteel studenten of jonge volwassenen die er werken en de voorkeur geven om te een condo te kopen dan te huren. Echter, de algemene verwachting is dat de huurmarkt voor condo’s in Chiang Mai de komende jaren flink zal toenemen. Dit omdat de verkoopprijzen van condo’s de komende jaren alleen maar zullen stijgen.

Wil je meer weten over de stad Chiang Mai en/of het kopen van een condo? Op onze webpagina ‘Chiang Mai’ vind je uitgebreide informatie over deze Roos van het Noorden.