Coup Thailand: update voor toeristen

Bangkok: ‘Business as usual’.

Afgezien van enkele kleine protesten hebben er afgelopen dagen in Bangkok verder geen acties meer plaatsgevonden. De betreffende optredens waren zowel anti- als pro-coup en duurden minder dan een paar uur.  Het is in de Thaise hoofdstad verder in overgrote meerderheid ‘business as usual’. Iedereen gaat gewoon naar zijn werk en ook de kinderen gaan sinds maandagochtend weer gewoon naar school. Verspreid over Bangkok liggen er nog diverse ‘checkpoints’, maar het is over het algemeen geen enkel probleem om hier voorbij te komen.

Koning stemt in met coup.

Na een ongewoon lange wachttijd heeft de 86 jaar oude koning van Thailand de coup inmiddels goedgekeurd en legerleider Ocha Prayuth benoemd tot leider van de Nationale Raad voor Vrede en Orde. In een toespraak voor de Thaise televisie heeft Ocha de overgangsregering bekend gemaakt en aangegeven dat er zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen zullen komen. Enkele tv-stations zijn weer in de lucht maar het leger behoudt zich het recht om informatie te censureren. Internet en voor social media zijn onaangetast en voor mensen in Thailand momenteel het belangrijkste platform om hun mening te uiten.

Openbaar vervoer

De landelijke avondklok van 22.00u tot 5.00u is nog steeds van kracht. De Skytrain (BTS) en Metro (MTS) gaan dicht om 21.00u, drie uur eerder dan normaal. Sommige stadsbussen in Bangkok rijden van 4.00u tot middernacht en de meeste inter-provinciale bussen en treinen zijn actief als normaal, inclusief de nachtritten.

Toeristische attracties

Alle toeristische attracties n Bangkok en overig Thailand zijn open als normaal. Dit geldt ook voor winkelcentra, markten, bars en andere uitgaansgelegenheden, maar vanwege de avondklok sluiten deze wel eerder.

Luchthavens

Alle luchthavens in Thailand zijn geopend als normaal. Als reiziger ben je vrij om tijdens de avondklok het land binnen te komen of te verlaten. Er zijn voldoende taxi’s beschikbaar als shuttle tussen het vliegveld en de hotels. Je dient tijdens de avondklok wel je paspoort en vliegticket bij de hand te houden want het kan zijn dat bij controles hiernaar gevraagd wordt.

Elders in Thailand

Elders in Thailand is op de meeste plaatsen helemaal niets te merken van de coup. In Chiang Mai, de tweede stad van Thailand, was er in de buurt van Tha Pae Gate een kleine demonstratie, maar verder was ook hier het dagelijks leven als normaal. Afgezien van de avondklok is het land onaangetast.

Thailand is volkomen veilig

Voor reizigers is er geen enkele reden om niet naar Thailand te komen. De avondklok is natuurlijk wel vervelend maar bij eerdere coups duurde dit meestal maar een aantal dagen. Je wordt wel geadviseerd om de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken op te volgen. Ook de Belgische en Nederlandse Ambassades in Bangkok geven deze reisadviezen. Als je jezelf registreert bij de Nederlandse Ambassade houden zij je verder op de hoogte van de verder ontwikkelingen.