Crematie koning Bhumibol van Thailand

Wat dien je als toerist te weten.

Op 13 oktober is het precies een jaar gelden dat koning Bhumibol van Thailand is overleden. Hij was zeer geliefd bij het Thaise volk en het verdriet van de natie was dan ook overweldigend. Het gebalsemde lichaam van de koning heeft een jaar opgebaard gelegen in de Grand Palace te Bangkok. Enkele miljoenen mensen hebben hier het afgelopen jaar tijdens hitte en regen in de wachtrijen gestaan om afscheid te kunnen nemen van de koning. Niet alleen vele Thaise mensen maar ook veel buitenlanders die in Thailand wonen hebben uit respect voor de koning zich het afgelopen jaar in het zwart gekleed. Binnenkort komt het definitieve afscheid van koning Bhumibol. Wat dit inhoud en wat dit eventueel voor de toeristen betekent wordt hieronder beschreven.

 

Begrafenisceremonies en crematie

De begrafenisceremonies van de koning zullen plaatsvinden van 25 t/m 29 oktober. De crematie zelf is op 26 oktober. Deze zal plaatsvinden op Sanam Luang, het grote opengedeelte van de Grand Palace. Dit is traditioneel de plaats waar de Koninklijke crematies plaatsvinden. De crematie wordt voorafgegaan door een kleurrijke Koninklijke processie. Hiervoor worden traditionele vergulde wagens gebruikt. De grootste wagen in de processie is zo zwaar dat deze door 200 mannen getrokken moet worden.

Feitelijke data:

  • 25 – 29 oktober: begrafenisceremonies
  • 26 oktober, daadwerkelijke crematie van koning Bhumibol. Deze dag is een vrije dag voor alle Thai zodat ze de begrafenis kunnen volgen.
  • 7, 15 en 21 oktober: repetities voor de Koninklijke processie van 26 oktober.
  • 2 – 30 november: het Koninklijke crematorium op Senam Luang is voor publiek geopend
  • 13 oktober: nieuwe nationale feestdag vanwege het overlijden van koning Bhumibol

 

Kleding etiquette

Hoewel reeds veel Thai zich sinds de dood van de koning zwart gekleed hebben zal vanaf 13 oktober (sterfdag van de koning) t/m 26 oktober (crematie van de koning) bijna de gehele natie in het zwart zijn. Van bezoekers wordt niet verwacht hetzelfde te doen, maar het zal zeer worden gewaardeerd als je gedurende deze periode een zwart lint of iets dergelijks draagt. Nadat de koning verleden jaar was overleden werden op luchthavens, hotels en winkelcentra gratis zwarte linten uitgedeeld aan toeristen. Waarschijnlijk dat dit nu voor de uitvaart ook weer zal gebeuren.