Eén visum voor Thailand en Cambodja

‘Single’ visum wordt uitgebreid voor 5 Mekong regio landen.

Vanaf 27 december hebben reizigers voor een bezoek aan Thailand en Cambodja slechts één visum nodig. Het nieuwe ‘single’visum is onderdeel van een testfase van een breder project met de naam ACMECS Single Visa (Ayeyawady-ChaoPhraya-Mekong Economic Cooperation Strategy). De betrokken landen binnen dit project, Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja en Myanmar (Birma) zijn dit project gestart in 2005 onder het concept ‘Five Countries, One Destination’.

Het ‘single’ visum voor Thailand en Cambodja dat vanaf 27 december wordt uitgegeven is geldig voor reizigers uit 35 landen (waaronder Nederland en België). De landen op de lijst zijn geselecteerd op basis van hun economisch profiel en als toeristisch potentieel voor de 5 Mekong regio landen. De testfase voor het nieuwe visum zal minstens een jaar duren en in deze periode worden elementen zoals binnenlandse veiligheid, impact op aankomst en uitgaven beoordeeld.

Visumvrije toegang voor Thailand en Cambodja.

Thailand staat visumvrije toegang toe voor paspoorthouders uit 48 landen (waaronder Nederland en België) voor maximaal 30 dagen, terwijl voor Cambodja dit alleen mogelijk is voor paspoorthouders uit Laos, Maleisië, Filippijnen, Singapore, Vietnam, Thailand en Indonesië.

Wat zijn de kosten van het nieuwe visum?

Het nieuwe ‘single’ visum voor Thailand en Cambodja kan aangevraagd worden op elk consulaat van de twee landen, maar het termijn voor het aanvragen van dit visum duurt wel langer. Zo heeft elk land heeft zijn eigen prioriteiten bij het controleren van de persoonlijke gegevens. Het nieuwe visum is een zegen voor reizigers die zowel Thailand als Cambodja willen bezoeken daar ze nu niet meer twee ambassades hoeven te bezoeken.

De kosten voor het ‘single’ visum en de duur van het verblijf zijn identiek aan het standaard toeristen visum op basis van regelgeving van het individuele land. Zo kost een toeristen visum voor Thailand THB 1.000 (ca. € 25) voor 60 dagen, terwijl Cambodja $ 25 (ca. € 19) voor 30 dagen.

Welke landen komen in aanmerking voor het ACMECS Single Visa?

De 35 landen die in aanmerking komen voor het ACMECS Single Visa zijn Australië, Oostenrijk, België, Bahrein, Canada, China, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hong Kong, Ierland, IJsland, Israël, Italië, India, Japan, Korea, Koeweit, Luxemburg, Nederland, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Oman, Portugal, Qata, Spanje, Zuid-Afrika, Zweden, Zwitserland, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika.

 

Wil je meer weten over visa voor Thailand? Lees dan verder op onze webpagina ‘Paspoort en visum voor Thailand’.