Fiets-tour door het historisch centrum van Chiang Mai

Leuke en ontspannen ontdekkingstocht.

Een ontdekkingstocht per fiets door het historisch centrum van Chiang Mai is een leuke en ontspannen manier om nader kennis te maken met de stad. De straatjes in de door de oude stadsgracht omsloten vierkant-vormig gebied zijn meestal erg rustig wat je een veilig gevoel geeft. Het ontdekken van de oude stad per fiets is bovendien ook handiger en goedkoper dan het nemen van de lokale vorm van openbaar vervoer.

Het huren van een fiets in het oude centrum van Chiang Mai is goedkoop. Prijzen beginnen vanaf THB 40 (ca. € 0,95) per dag [24 uur], dat is minder dan een euro.

Start je ontdekkingstocht bij Wat Phra Singh.

Overzicht van de ligging van de bezienswaardigheden in deze ontdekkingstocht.Wat Phra Singh, gelegen in het hart van het historisch centrum, is een goede plek om een dergelijke tour te starten. Aan de achterzijde van deze tempel ligt een prachtige kapel, genaamd Viahrn Lai Kharn.  De kapel, met diverse Lanna architectonische kenmerken,  herbergt het meest vereerde Boeddha beeld van Chiang Mai, een schat uit de 14e eeuw genaamd Phra Singh.

Wat Chiang Man, oudste overlevende tempel in Chiang Mai.

Vanaf Wat Phra Singh fiets je noordwaarts naar Wat Chiang Man, de oudste overlevende tempel in Chiang Mai. Deze tempel werd gebouwd in 1306 tijdens het bewind van koning Mengrai, van wie wordt gezegd dat hij in deze tempel verbleef om toezicht te houden op de bouw van Chiang Mai, de nieuwe hoofdstad van zijn Koninkrijk Lanna. Bezoekers van Wat Chiang Man komen vaak naar deze tempel om hun respect te tonen aan Phra Satang Man, een vereerd kristallen Boeddhabeeld.

Als je over het tempel terrein fietst kom je bij een Lanna-stijl pagode waarin 16 levensgrote olifangen sculpturen zijn opgenomen.

Wat Chedi Luang en Wat Phan Tao.

Een paar straten ten zuiden van Wat Chiang Man liggen twee prachtige tempels die je zeker niet mag missen, Wat Chedi Luang en Wat Phan Tao. De eerste werd gebouwd in 1391 tijdens het bewind van koning Saen Muang Ma om hier de as van zijn vader te huisvesten. In de 15e eeuw maakte koning Tilokaraj Wat Chedi Luang de thuisbasis van de Emerald Buddha, een in Thailand zeer vereerd beeld dat later werd overgebracht naar Wat Phra Kaew te Bangkok.

Naast de deur van Wat Chedi Luang ligt Wat Phan Tao. Deze tempel, volledig gemaakt van teakhout, staat voor een staaltje uitstekend vakmanschap en herinnerd aan de tijden dat dit soort hardhout nog in overvloed aanwezig was in het noorden van Thailand.

Suggesties voor een smakelijk hapje.

Tijd voor een drankje of een hapje eten. Het gebied rondom het Three Kings Monument, gelegen in het hart van het vierkantige  centrum, biedt een brede selectie van prima eet opties. Aan Intra Warorot Road, op een steenworp afstand van het monument, liggen veel goede restaurantjes. Krit Ocha en Kiat Ocha zijn beroemd vanwege hun kip met rijst en varkensvlees saté. Wanlamun verkoopt heerlijke take-away Thaise desserts en Yentafo Sa-ard serveert smakelijke noedel soepen.

Talat Warorot en Talat Larnyai, twee lokale markten.

Wil je even een stukje doorfietsen dan is het een leuke afwisseling om een van de locale markten in Chiang Mai te bezoeken. Via de drukkere doorgaande weg Chang Moi Road fiets je naar Talat Warorot en Talat Larnyai, twee grote markten die naast elkaar zijn gelegen even buiten het historisch centrum vlakbij de Ping River. Op deze markten worden lokaal handwerk, kleurrijke bloemen en diverse lokale gerechten verkocht. De rustige en ontspannen sfeer maken het tot een genot om hier te winkelen of gewoon te slenteren.

Twee buitengewone musea.

Midden in het oude centrum liggen twee grote musea die beide zeker een bezoek waard zijn. Het recent geopende Lanna Folklife Museum , gevestigd in het prachtige oude gerechtsgebouw van Chiang Mai, is een showcase van de rijke cultuur en geschiedenis van Noord-Thailand.  Het museum beschikt over een reeks diorama’s die de fascinerende cultuur en geschiedenis van dit deel van Thailand tot leven brengt.

Achter het Three Kings Monument, aan de andere kant van de weg, ligt Chiang Mai City Arts and Culture Centre dat zich uitsluitend richt op de Lanna cultuur en zijn gewoonten. Hier laat men het licht schijnen over de rijke geschiedenis van het gebied, de lokale wijsheid en de levensstijl van zijn inwoners.

Meer over Chiang Mail lees je op onze webpagina ‘Chiang Mai’. Hier vind je uitgebreide informatie over deze ‘roos van het noorden’.