Fooien cultuur.
Ieder land heeft zo zijn eigen fooien cultuur. De ene cultuur vraagt om een fooi, de andere juist weer niet. Dat maakt het soms vervelend als je in het buitenland bent. Geef ik wel of geen fooi? Zo ja, hoeveel fooi zal ik dan geven? Wat is gebruikelijk in dit land? Hoeveel fooi verwachten ze? Dit soort vragen komen in je op als je tijdens je vakantie in het buitenland een service wordt geboden en/of een rekening krijgt opgediend.
Fooien in Thailand
Hoewel veel Thai er ondertussen aan gewend zijn geraakt is het geven van een fooi er eigenlijk niet gebruikelijk en zeker niet vanzelfsprekend. Het geven van fooi is ontstaan door de vele westerse toeristen die Thailand jaarlijks bezoeken en er vaak vrijgevig met hun geld omspringen. Thailand kent daarom ook geen regels voor het geven van fooi. Het staat een ieder vrij om dat zelf te bepalen.
Mijn advies is om het geven van fooi te bepalen aan de hand van de genoten vriendelijkheid en behulpzaamheid. Wat betreft de hoogte van de fooi zou je kunnen uitgaan van onderstaande standaard. Deze standaard is mede gebaseerd op de Thaise levensstandaard en het salaris dat men hier verdient.
Uiteraard blijft het wel of niet geven van een fooi en de hoogte daarvan een persoonlijke zaak. Overdadig fooi geven is echter niet passend. De levensstandaard in Thailand is erg laag en een ‘vrijgevige tip’ is al snel niet in verhouding.
Hotels:
Heb je een normale hoeveelheid bagage bij je, dan is een fooi van 10-20 Baht voor een bellboy meer dan voldoende. Blijf je een 3 à 4 dagen in het hotel geef het kamermeisje dan, aan het begin van je verblijf, een fooi van 50 Baht. Geef haar dit persoonlijk, want als je dit achterlaat op je kamer heb je grote kans dat ze het geld niet zal oppakken.
In de meeste 4 en 5 sterren hotels wordt standaard 10% service bij je rekening opgeteld. In dit geval is het gebruikelijk alleen fooi te geven als je hiervoor een extra reden hebt. Hou hier ook rekening mee met het bepalen van de hoogte van de fooi.
Restaurants:
Het is in Thailand min of meer gebruikelijk dat in een eenvoudig restaurant de munten van het wisselgeld achtergelaten worden als fooi. Je zult merken dat de bediening in een restaurant hier al een beetje op inspeelt en een klein gedeelte van het wisselgeld vaak teruggeeft in munten.
In de wat statigere restaurants volstaat een fooi van 5 tot 10 procent van de prijs. Sommige restaurants, meestal de luxueuzere, rekenen een service charge van 10 procent welke aan de rekening wordt toegevoegd. Let hierop bij het bepalen van de hoogte van je fooi. In de locale restaurantjes en (straat)eettentjes is het geven van fooi minder gebruikelijk.
Taxi’s en tuk-tuks:
Als je in Thailand een taxi neemt kun je het beste een taxi met een meter nemen. Zie er overigens wel op toe dat de chauffeur de meter ook daadwerkelijk aanzet. Heeft de taxi geen meter of neem je een tuk-tuk, onderhandel dan van te voren eerst over de prijs. Bij een aardige en attente taxichauffeur kun je ervoor kiezen om het bedrag van de meter (of afgesproken prijs) naar boven af te ronden of een fooi van 20 tot 30 Baht te geven. Bij langere taxiritten, bijvoorbeeld van Bangkok naar Pattaya, is het gebruikelijk om een hogere fooi te geven (100 Baht).
Tip: geef alleen een fooi als u tevreden over de geleverde dienst en bepaal de hoogte aan de hand van de genoten vriendelijkheid en behulpzaamheid.
Locale gidsen:
Locale gidsen worden vaak slecht betaald. Hun basisloon is erg laag en ze worden vaak zelfs maar voor enkele uren per dag betaald. Een fooi is voor deze groep dan ook onmiskenbaar. De meeste reisorganisaties betalen maar voor een deel van de dag en betalen daarvoor zelfs het absolute minimum. Het is voor een gids (en ook eventueel de chauffeur) dan ook belangrijk dat zij aan het eind van de dag een leuke fooi krijgen voor de door hen verleende diensten. Een fooi van 50 Baht voor een vriendelijke en kundige gids is dan ook redelijk. Heb je te maken met een gids en chauffeur geef ze dan ieder 50 Baht.
Tip:
Probeer na aankomst in Thailand op de luchthaven je grote bankbiljetten te wisselen voor wat kleinere briefjes en wat muntgeld. Dit is wel zo handig als je bijvoorbeeld bij aankomst in je hotel de kruier een fooi wilt geven.