Golden Triangle, mysterieus en berucht

Golden Triangle berucht vanwege productie van opium

De Golden Triangle, bij ons bekend als de Gouden Driehoek, is het mysterieuze grensgebied van Thailand, Myanmar (Birma) en Laos. Het is een berucht gebied vanwege de papaverteelt en de daarmee samenhangende productie en smokkel van opium.

In het Thaise gedeelte van de Gouden Driehoek is de productie van opium grotendeels verdwenen, maar in Myanmar (Birma) en Laos worden ook heden ten dage nog aanzienlijke hoeveelheden opium geproduceerd.

Productie van opium in Thailand grotendeels verdwenen

Midden in Sop Ruak staat een boot met een grote gouden Boeddha.Dat in Thailand de productie van opium grotendeels verdwenen is komt door het antidrugsbeleid van de Thaise overheid en inspanningen van de ‘Mae Fah Luang Foundation’. De Mae Fah Luang Foundation is een particuliere non-profit organisatie die in 1988 werd opgericht om Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Sri Nakarindhara (de moeder van Koning Bhumibol) te ondersteunen in haar activiteiten om de plattelandsbevolking in Noord Thailand een betere toekomst te geven. Als voorloper van de Mae Fah Luang Foundation werd door de wijlen prinses Moeder in 1972 de ‘Thaise Hill Crafts Foundation opgericht. Beide organisaties hebben zich altijd ingezet om de productie van opium, het drugsgebruik zelf en de armoede in Noord Thailand te bestrijden.

Sop Ruak centrum van de Golden Triangle

Bij Sop Ruak vloeien de rivieren de Nam Ruak en de Mekong in elkaar over.Midden in het hart van de Golden Triangle ligt de plaats Sop Ruak. Bij dit plaatsje vloeien de Nam Ruak rivier en de machtige Mekong rivier in elkaar over en vormen zij er tevens de natuurlijk grenzen van Thailand, Myanmar (Birma) en Laos.

Voorheen speelde Sop Ruak een belangrijke rol in de productie en smokkel van opium. Tegenwoordig is het een typische toeristenplaats waar het verleden mede vanwege de twee opiummusea nog zeer tastbaar is. Sop Ruak heeft in de geschiedenis van de Golden Triangle een belangrijke rol gespeeld en is bij een bezoek aan de Golden Triangle een echte aanrader.

Tips voor een bezoek aan Sop Ruak en de Golden Triangle

In de Hall of Opium krijg je een goed beeld van de geschiedenis van opium.Ben je in Sop Ruak dan moet je beslist de Hall op Opium bezoeken. Dit expositie en informatiecentrum even ten noorden van Sop Ruak behoort tot een van de beste musea van Thailand. Als je van Sop Ruak naar het 9 kilometer zuidelijker gelegen Chiang Sean rijdt ligt er halverwege aan je rechterzijde een prima Thais familie restaurantje waar je voor weinig geld erg lekker kunt eten.

Blijf je overnachten in Sop Ruak dan is ‘Serene at Chiangrai Hotel’ aan te bevelen. Dit prima hotel ligt midden in Sop Ruak direct aan de Mekong rivier. Voor een 2 persoonskamer inclusief ontbijtbuffet betaal je hier zo’n 30 euro per nacht.

Lees verder over Sop Ruak, het centrum van de beruchte Golden Triangle & bekijk onze videopresentatie.