Hoe eet je Thai food?

.

Wat zijn de kenmerken van Thai Food.

Eten is een belangrijk onderdeel van de Thaise cultuur. De Thaise keuken is zeer gevarieerd en behoort tot één van ’s werelds beste en meest geliefde keukens. Er is niet één Thaise keuken, maar elke regio in het land heeft zo zijn eigen typische gerechten, ingrediënten en bereidingswijzen. Zo zijn er duizenden variaties met kip (kai), rund (neua), varken (muu), vis (plaa) en garnalen (kung). Over het algemeen worden de Thaise gerechten gekenmerkt door sweet, sour and spicy. Phat Thai is een lekker en populair gerecht met Thaise noedels waarin deze basissmaken op een goede manier zijn verwerkt. Dit gerecht wordt in Thailand vaak gegeten als tussendoortje of als lunch.

Wij westerlingen eten doorgaans drie maal per dag. De Thai is echter eigenlijk de gehele dag met eten bezig. Ze eten doorgaans in vrij kleine porties verspreid over de dag. Traditioneel werd in Thailand zittend op de grond gegeten, maar met de introductie van tafels en stoelen vanuit China en het Westen is men meer en meer op stoelen aan tafels gaan eten.

Wat zijn de Thaise eetgewoonten.

Als je in Thailand in een restaurant gaat eten worden de bestelde gerechten midden op de tafel geplaatst. De bedoeling is dat het eten gedeeld wordt. Normaliter wordt er één gerecht per persoon plus nog één extra gerecht besteld. Bij vrijwel al het eten wordt in Thailand Pandan rijst gegeten, een licht aromatische plakkerige rijstsoort.  Deze dien je meestal apart te bestellen.

Veel mensen denken dat in alle Aziatische keukens met stokjes wordt gegeten. Thais eten wordt echter meestal gegeten met een lepel en een vork. De vork wordt daarbij in de linkerhand gehouden en de lepel in de rechterhand. Thai food is meestal in hapklare stukken, wat met dit keukengerij makkelijk te eten is. Een mes is dus niet nodig. De vork wordt gebruikt om het eten naar de lepel te schuiven en de lepel gaat vervolgens naar de mond.

Soepen en soepachtige gerechten worden geserveerd met stokjes en een Chinese soeplepel. De stokjes worde in de rechterhand gehouden en de lepel in de andere. Het vaste eten wordt rechtstreeks met de stokjes gegeten en de bouillon van de soeplepel. De eetstokjes worden ook wel gebruikt om de stukjes vlees, groenten en noedels in kleine hoeveelheden naar de lepel te begeleiden. Samen met wat bouillon heb je zo een perfecte hap!

Een voorbeeld van Thai Food met stokjes is Khao soi, een noordelijk Thaise noodle curry of de heerlijke beef noodle soup welke geserveerd wordt met vers gesneden rundvlees en dunne of dikke rijstnoedels in een helder bouillon.

Welke ingrediënten staan er op tafel.

Wij zijn gewend dat er in een restaurant zout en peper op tafel staan. In Thailand vind je er meestal een garnituur van potjes met ingrediënten zoals suiker, gedroogde rode chili vlokken en witte azijn (vaak met plakjes verse pepers). Soms staan er ook potjes met zelfgemaakte vissaus en gesneden hete Spaanse pepers, vaak vergezeld met verse schijfjes limoen en teentjes knoflook.

Thai Food is makkelijker om te eten dan sommige mensen zich realiseren. Neem de tijd om erachter te komen hoe lekker en veelzijdig de Thaise keuken is en vergeet vooral niet om er van te genieten.

 

Wil je meer weten over de Thaise cultuur? Lees dan verder op onze informatiepagina ‘Tradities, gebruiken en gewoonten in Thailand’.