Songkran is het Boeddhistische nieuwjaarsfeest.
Van de vele feesten en festivals in Thailand is het Songkran wel het meest opvallend. Songkran is het Boeddhistische nieuwjaarsfeest dat plaats vindt van 13 april tot 15 april. In sommige jaren duurt het Songkran feest tot 16 april.
Het woord Songkran komt uit het Sanskriet en betekent in het teken van de dierenriem de toegang tot de zon. In feite is het Songkran de viering van de lente-equinox vergelijkbaar met die van het Indiase Holi Festival, het Chinese Ching Ming en het christelijke Pasen. Het Songkran feest wordt niet alleen in Thailand gevierd, maar ook in Laos, Cambodja en Myanmar (Birma).
13 april: Wan Sungkharn Long.
Het Songkran festival begint op 13 april bij de dageraad met het geluid van vuurwerk. Zo worden op symbolische wijze de Boze geesten en slechte krachten verdreven. Dit is tevens de dag dat ter voorbereiding van het nieuwe jaar in het teken staat van een traditionele schoonmaak. Huizen, straten, kleding maar ook de eigen persoon worden zorgvuldig gereinigd. Ook worden de Boeddhabeelden symbolisch gereinigd met geparfumeerd water.
14 april: Wan Nao.
14 april, oudejaarsdag, wordt besteed aan het winkelen en het bereiden van het eten voor de volgende dag. Ook is deze dag gereserveerd voor een bezoek aan de tempel om deze kleurrijk te versieren en om er zand pagodes te bouwen. De Thai nemen hiervoor een eigen zak zand mee omdat ze geloven dat ze gedurende het jaar na een bezoek aan de tempel zand meenemen aan hun voeten. Tijdens de Songkran brengen ze het zand weer terug naar de tempel.
15 april: Wan Payawan.
Op Nieuwjaarsdag (15 april) gaat men in de beste kleren naar de tempel om de monniken daar voedsel en nieuwe gewaden aan te bieden. Tevens staat deze dag in het teken van de familie. Zo wordt traditioneel een bezoek gebracht aan de oudste familieleden. Als daad van respect worden de ouderen op symbolische wijze geëerd en om hun zegen gevraagd. Aan het eind van deze ceremonie wordt een beetje water gegoten op de handen en hoofden van de oude mensen. Daarna begint het traditionele watergooien van de Songkran, dat in sommige plaatsen van Thailand soms wel een week duurt.
De ceremonie bij de oudste familieleden wordt Wan Park Bpee genoemd en wordt ook wel gevierd op 16 april, de dag na Nieuwjaarsdag.
Wil je meer weten over het Songkran feest in Thailand? Lees dan verder op onze pagina ‘Songkran, Water Festival in Thailand’ en bekijk de videopresentatie.