Hoogwater maakt situatie in Bangkok steeds nijpender

Waterpeil Chao Phraya rivier bereikt bijna kritiek grens.

Het waterpeil in de Chao Phraya rivier in Bangkok bereikt bijna de kritieke grens. Vanmorgen stond de hoogwater teller op 2,47 meter, dat is nog maar 3 centimeter onder de kritieke grens van 2,50 meter. Aangezien er nog steeds meer water richting Bangkok stroomt dan dat er afgevoerd kan worden is de kans zeer realistisch dat de Chao Phraya rivier zal overlopen.

De autoriteiten in Bangkok zijn druk doende met hun strijd tegen het hoogwater. Om het vloedwater sneller naar zee te kunnen afvoeren worden ten oosten van Bangkok diverse kanalen gegraven. Hiervoor worden zelfs sommige wegen opgebroken.

Vliegveld Don Muang is gesloten.

Diverse districten in het noorden van Bangkok hebben op dit moment te maken met het hoogwater en zijn overstroomd. Vliegveld Don Muang staat nagenoeg helemaal onder water en is gesloten. De Thaise budget vliegmaatschappijen Nok Air en Oriënt Thai die in Bangkok normaliter vliegen van vliegveld Don Muang hebben hun vluchten verplaatst naar vliegveld Suvarnabhumi, het internationale vliegveld van Bangkok.

Gezien de grote hoeveelheid water dat nog richting Bangkok stroomt, is er een grote kans dat het stadsdeel Thonburi (ten westen van de Chao Phraya rivier) 50 centimeter tot 1 meter zal overstromen. Langs het Phra Khanong kanaal is een deel van een dijk ingestort waardoor er een enorme hoeveelheid water Bangkok Sukhumvit soi 48 en soi 50 instroomt. Het centrum van Bangkok is op dit moment nog droog.

Veel inwoners van Bangkok zijn hun stad ontvlucht.

Veel inwoners van Bangkok die in laaggelegen delen van de stad wonen hebben het advies van de lokale overheden opgevolgd om te evacueren. Officieel gelden de adviezen alleen voor enkele  districten in het noorden van Bangkok, maar gezien de reële kans dat Bangkok verder zal onderlopen hebben ook vele inwoners uit andere districten besloten de stad te verlaten. De badplaatsen Pattaya, Hua Hin en Cha-am worden momenteel druk bevolkt door inwoners van Bangkok die hun stad vanwege het hoogwater ontvlucht zijn.