Beantwoord een ‘wai’ met een glimlach en lichte hoofdbuiging

De Thai begroeten elkaar met een ‘wai’.De Thai begroeten elkaar niet met handenschudden, maar met een ‘wai’.  Een ‘wai’ is een traditioneel gebaar met gevouwen handen voor het enigszins gebogen hoofd.

Het maken van een ‘wai’ lijkt simpel maar is in feite een ingewikkeld ritueel met vergaande sociale consequenties. Probeer niet deze begroetingswijze over te nemen want je kunt al snel de verkeerde ‘wai’ maken. Het maken van een ‘wai’ wordt van een buitenlander ook niet verwacht. Je kunt als buitenlander een ‘wai’ beter beantwoorden met een warme glimlach en een lichte hoofdbuiging.

Op zakelijk gebied wordt je als buitenlander meestal met een (slappe) hand begroet. Laat het initiatief over aan de Thai en steek niet zelf als eerste de hand uit.

Blijf geduldig en laat je niet verleiden tot joviaal gedrag

Op zakelijk gebied wordt je in Thailand meestal met een (slappe) hand begroet.De Thai staat in het algemeen, mede door de boeddhistische invloed, bekend als hartelijke, vriendelijke en behulpzame mensen. Daarnaast zijn ze ook zeer tolerant.

Ruzie maken wordt als uiterst onbeschoft beschouwd en ze zullen er ook alles aan doen om conflicten te vermijden. Dit kan ertoe leiden dat ze “ja” zeggen, maar “nee” bedoelen.

Men lijdt gezichtsverlies wanneer men zich laat verleiden tot het verliezen van het geduld, kwaad wordt of de stem verheft. Je moet je door de hartelijkheid van de Thai ook niet laten verleiden tot joviaal gedrag. Geef een gesprekspartner bijvoorbeeld geen schoudertikje. Het is beter een Thai in het geheel niet aan te raken en zeker niet zijn hoofd. Het hoofd is een heilig lichaamsdeel.

In Thailand spreekt men elkaar aan met de voornaam

Blijf in Thailand geduldig en laat je niet verleiden tot joviaal gedrag. Het is de gewoonte dat iemand in Thailand met zijn voornaam wordt aangesproken. Dit wordt dan voorafgegaan door Mr/Mrs/Miss of door het Thaise woord “Khoen” dat een beleefdheidsvoorvoegsel is en dat bij zowel een man als een vrouw wordt gebruikt.

Vele Thai hebben ook een bijnaam omdat ze vaak een lange of moeilijk uitspreekbare achternaam hebben. Nadat men enige sociale contacten heeft aangelegd kan men de mensen hier ook gerust met hun bijnaam aanspreken.

Het is gemakkelijk zaken doen in Thailand

Het is overigens vrij gemakkelijk  zaken doen in Thailand.  De Wereldbank maakt jaarlijks een rapport betreffende het zaken doen over de wereld. In dit rapport scoort Thailand al jaren goed als het gaat over het gemak van zaken doen. Op deze lijst met alle landen staat Thailand dan ook hoog genoteerd.

 

Gerelateerde weblog- en nieuwsberichten:

Openen van een bank-account in Thailand

10 tips voor de startende business expat in Thailand

Top 10 vaardigheden buitenlandse managers in Thailand

Valkuilen voor expats die voor business naar Thailand komen

Buitenlandse investeerders nog steeds vertrouwen in Thailand

Veilig investeren in Thailand

Meer gerelateerde weblog- en nieuwsberichten