Isaan, ontsnappen aan de bekende toeristische bestemmingen in Thailand

Reisroute van een week door het noordoosten van Thailand.

De Isaan (ook wel geschreven als Isan), gelegen in het noordoosten van Thailand, is de armste en minst ontwikkelde regio van Thailand. Toch is de Isaan een zeer interessante regio en bied het zijn bezoekers een kans te ontsnappen aan de bekende drukke toeristische bestemmingen elders in het land. Je zult in deze regio dan ook weinig toeristen tegen komen.

Als je een week de tijd neemt kun je op een aangename en ontspannen manier een goede indruk krijgen van het traditionele Thaise leven in een gebied dat gekenmerkt wordt door uitgestrekte rijstvelden en bergketens. Aangezien de Isaan beperkte openbaar vervoer mogelijkheden heeft, kun je deze regio het beste bereizen per (huur)auto.

Khao Yai National Park, eerste nationale park van Thailand.

Wil je de reis door de Isaan beginnen vanuit Bangkok is het een aardige optie om te reizen via Pak Chong voor een bezoek aan het Khao Yai National Park, Thailands eerste nationale park. De vegetatie van het park bestaat voornamelijk uit tropisch regenwoud.

Het Khao Yai National Park, dat is aangemerkt als UNESCO werelderfgoed, beschikt over een uitgebreid flora en fauna. Zo leven hier bijvoorbeeld tijgers, beren, olifanten en gibbons. Een bezienswaardighied van Khao Yai National Park zijn de vele watervallen, waarvan de Namtok Heo Suwat de bekendste is. Deze werd ook gebruikt in de bekende film ‘The Beach’ met Leonardo  DiCaprio.

Phimai, beste voorbeelden van klassieke Khmer architectuur buiten Cambodja.

Maak kennis met Phimai, een kleine stad met een rijke historie gelegen in het midden van de Isaan. Phimai staat bekend om het Phimai Historical Park en de Khmer tempels. Je bent hier getuige van de schoonheid van een van de beste voorbeelden van de klassieke Khmer architectuur buiten Cambodja. De tempel Prasat Hin Phimai, gelegen in het centrum van de stad, was een van de belangrijkste  Khmer Tempels in het oude Thailand. Zo’n twee kilometer buiten het centrum van de stad bevindt zich de grootste banyan boom van Thailand.

Kosmopolitische steden van de Isaan.

In de steden Khon Kaen en Udon Thani proef je de sfeer van de meest kosmopolitische steden van de Isaan. Khon Kaen ligt in centraal Isaan en is een belangrijk commercieel centrum. Het is ook de grootste studentenstad in het noordoosten van Thailand.

Udon Thani, met een bevolking van ca. 230.000, is de vierde stad van Thailand. Omringd door een van de belangrijkste landbouwgebieden van Thailand is Udon Thani uitgegroeid tot een belangrijk landbouw centrum en commercieel distributie centrum. Tijdens de Vietnam oorlog was Udon Thani een bruisend steunpunt voor de nabijgelegen gestationeerde Amerikaanse soldaten. Het gebied rondom Udon Thani staat bekend om zijn archeologische opgravingen. Deze zijn te bezichtigen in het Muang Udon Thani Museum.

Nong Khai, slaperig stadje aan de Mekong rivier.

Nong Khai is een rustig stadje gelegen in het oosten van de Isaan direct aan de machtige Mekong rivier. Vanwege zijn ligging in de buurt van de 1e Thai-Lao Friendship Bridge is Nong Khai een belangrijke handelsplaats geworden en een plek voor het maken van een ‘visa run’. Het is een typische grensstad en wordt hoofdzakelijk bezocht door mensen die er een korte tussenstop maken voor hun reis van en naar Laos. Aangezien Nong Khai op slechts 24 kilometer van de Laotiaanse hoofdstad Vientiane ligt kun je vanaf hier een leuke dagtrip maken naar deze vroege Khmer nederzetting.

Chiang Khan, typisch Thaise plattelands leven.

Vanaf Nong Khai kun je in noordelijke richting langs de Mekong rivier naar het stadje Chiang Khan, gelegen in de provincie Loei. In Chiang Khan heb je een mooi, rustig en fotogeniek uitzicht op de Mekong rivier en het berggebied van Laos. Vanwege zijn vrij afgelegen ligging is het een plaats waar je naar toe gaat om weg te komen van alles en het Thaise platteland leven te ervaren. De beste en leukste manier om Chiang Khan te verkennen is per fiets.

De provincie Loei zelf heeft vele interessante bezienswaardigheden en een prachtig landschap, waaronder het beroemde Phu Kradueng National Park, een bekende uitdaging voor bergwandelaars.

Terug naar Bangkok.

Vanuit de provincie Loei rij je weer gemakkelijk via de steden Phetchabun en Lopburi naar het zuiden richting Bangkok. Phetchabun, de hoofdstad van de provincie Phetchabun is een oude stad met een aantal interessante en historische bezienswaardigheden zoals Wat Mahathat en het Si Thep Historical Park.

De sfeervolle stad Lopburi is een van de oudste steden van Thailand. De stad is vooral bekend vanwege zijn makaken (apen geslacht) die hier leven in het midden van de stad, vooral rond de Khmer tempel, Prang Sam Yot en het Khmer heiligdom, Sam Phra Kam.