De islamitische markt van Chiang Mai

Weinig bekende, maar unieke bazaar.

De verborgen islamitische markt Kad Ban Ho van Chiang Mai is een weinig bekende bazaar in de voormalige hoofdstad van het Lanna koninkrijk. Het is een unieke markt waar de meerderheid van de handelaren bestaat uit etnische Chinese moslims die nog steeds hun eigen taal spreken en gekleed zijn in traditionele kleding. Kad Ban Ho is vernoemd naar de gemeenschap van moslims uit de Chinese provincie Yunnan. Eeuwen geleden bereisden zij met paard en wagen de handelsroutes tussen China en het Lanna koninkrijk. De Kad Ban Ho markt, ook bekend onder de locale naam Kad Chin Haw, wordt elke vrijdagochtend gehouden van 6.00u tot 12.00u.

Waar wordt de islamitische markt gehouden?

Hoewel de islamitische markt slechts op een steenworp afstand ligt van de levendige beroemde Night Bazaar in het centrum van Chiang Mai is deze echter nogal moeilijk te vinden. Het is gelegen op een braakliggend terrein naast een oud noord Thaise teakhouten huis en tegenover de oudste moskee in Chiang Mai. Op de Night Bazaar hangt een bord met een pijl wijzend in de richting van Kad Ban Ho. Het opschrift van het bord is Masjid Hidayatul Islam Banhaw. De kleine maar levendige markt ligt goed verborgen achter hoge winkelpanden die de markt afscheiden van de buitenwereld.

Ontdek de bijzondere gerechten van deze markt.

De Moslim handelaren hebben er lange brede kraampjes uitgezet met allerlei goederen waaronder een aantal heerlijke Chinese lekkernijen. Hun aanbod bestaat voor een groot deel uit producten die niet te krijgen zijn op de reguliere markten van Chiang Mai. Het bijzondere van de Kad Ban Ho markt is dat je hier nieuwe en bijzondere gerechten zult ontdekken. Gerechten die je niet makkelijk buiten deze markt zult vinden. Een zeldzame delicatesse die je hier makkelijk zult vinden is moo nam khang, gezouten zongedroogd varkensvlees. Het is een bekend gerecht onder de Yunnan Chinezen in het noorden van Thailand. Andere bijzondere gerechten zijn: khao foon thua, een soort noodle gemaakt van groene noten en bedekt met een rijke crème saus en khao pook, gegrilde rijst gedoopt in suikerriet en zwarte sesam saus.

De Kad Ban Ho markt herbergt ook nog een andere grote etnische groep, de Tai Yai (sjans), uit de Shan staat van Birma, het huidige Myanmar. Het is radicaal voor te stellen dat de Shan handelaren hun zelfgemaakte worst verkopen in een traditioneel Chinees moslim gebied, maar ze doen het en zonder enig conflict.

Wil je meer weten over de markten in Chiang Mai? Lees dan verder op onze webpagina ‘Markten in Chiang Mai’.