Kanchanaburi – River Kwai Bridge – Death Railway.

River Kwai gaf Kanchanaburi internationale bekendheid.

Zo’n 130 kilometer ten westen van Bangkok ligt de stad Kanchanaburi. De belangrijkste levensader van Kanchanaburi is de wereld beroemde River Kwai, een zijrivier van de machtige Mekong rivier. De River Kwai heeft internationale bekendheid gekregen vanwege de aanleg van de beruchte Death Railway, ook bekend als de Birma Railway, en de Bridge on the River Kwai.

De Death Railway werd in de 2e wereldoorlog door de Japanners aangelegd t.b.v. de bevoorrading van hun leger in Birma (het huidige Myanmar). Hiervoor werd een bestaande spoorweg in Birma doorgetrokken naar Bangkok. De aanleg van de nieuwe spoorweg, dwars door de provincie Kanchanaburi, was niet gemakkelijk daar het traject grotendeels door bergachtig gebied en dichte oerwouden liep. Voor de werkzaamheden aan de Death Railway maakten de Japanners gebruik van Geallieerde krijgsgevangen en dwangarbeiders. Vanwege het zware werk en de erbarmelijke omstandigheden waaronder de werkzaamheden verricht moesten worden hebben velen dit echter niet overleefd. Vandaar dat deze spoorweg ook wel de Death Railway wordt genoemd. De beroemde Bridge on the River Kwai maakt deel uit van de Death Railway.

Bezienswaardigheden en activiteiten Kanchanaburi.

Behalve een bezoek aan de Bridge on the River Kwai en de Death Railway is er in Kanchanaburi nog veel meer te zien en te beleven. In de stad Kanchanaburi zelf liggen enkele interessante musea en een tweetal erebegraafplaatsen waar Geallieerde slachtoffers, waaronder ook vele Nederlanders, rusten die zijn omgekomen bij de aanleg van de Death Railway en de River Kwai Bridge.

Vanuit Kanchanaburi gaat een toeristentrein over de Death Railway via de River Kwai Bridge naar Nam Tok. De historische treinreis voert dwars door de prachtige vallei van de River Kwai langs stijle rotsflanken en over diverse krakende viaducten. Je kunt de River Kwai ook afzakken per bamboe vlot of kajak. Natuurliefhebbers kunnen in Kanchanaburi terecht in het Erawan National Park, dat vooral bekend is vanwege de Erawan watervallen.

Lees hier verder over de Bridge on the River Kwai, Death Railway en Kanchanaburi & bekijk onze fotopresentatie.