Koh samui: Fisherman’s Village in Bophut.

Herinnering aan allochtone vissers uit China.

Het in de Golf van Thailand gelegen Koh Samui is qua grootte het derde eiland van Thailand, na Phuket en Koh Chang. Het eiland heeft de bijnaam ‘Coconut island’, een verwijzing naar de vele kokosnoot plantages die lange tijd de grootste bron van inkomsten waren voor de eilandbewoners. Vandaag de dag vormt het toerisme de belangrijkste industrie op Koh Samui. Maar lang voordat de toeristen naar Koh Samui kwamen en voordat de kokosnoot plantages bloeide, was de visserij de levensader van het eiland. Allochtone vissers uit het zuiden van China worden gezien als de eerste kolonisten op Koh Samui.

De vissers uit China vestigden zich op het noordelijk deel van Koh Samui, in het gebied rond Bophut. Het schilderachtige Fisherman’s Village in Bophut is het meest authentieke plaatsje op Koh Samui en gedenkt aan deze periode. De diverse historische houten huizen en winkels, gebouwd in de 19e en vroege 20e eeuw door Chinese immigranten, en de over Fisherman’s Village verspreide decoratieve rode Chinese lantaarns vormen een herinnering aan het erfgoed in dit gebied.

De vrijdagavond markt.

Elke vrijdag wordt er in Fisherman’s Village een avondmarkt gehouden. Het is een populaire en ontspannen markt met een gezinsvriendelijke sfeer. De voor het verkeer afgesloten markt trekt vele bezoekers, zowel lokale bewoners als toeristen. Zoals op elke markt in Thailand heeft voedsel een hoge prioriteit. Naast de gebruikelijke souvenirs op vele Thaise markten zul je zien dat tal van de lokale aandenkens zijn gemaakt van kokosnoten.

In het midden van de markt is een klein podium ingesteld voor lokale dansers en straatartiesten die bijdragen aan de sfeer. Het is een aangename plek om er een deel van de avond te verblijven.

Restaurants, winkels en accommodaties.

In de periode vanaf 1970 trok Bophut Europese expats, vooral Fransen, die zich in Fisherman’s Village vestigden en hier een bar of restaurant openden. Zelfs voor Samui normen kunnen de prijzen hier vrij hoog en niet altijd in overeenstemming met de kwaliteit zijn.

Er ligt een cluster van pensions en boutique hotels in de buurt van Fisherman’s Village. Het merendeel van de nieuwste toevoegingen liggen aan de westelijke kant van Bophut Beach, dat ook de locatie is van een klein winkelcentrum, Fisherman’s Wharf. Dit eind 2014 geopende winkelcentrum is de thuisbasis van een aantal Boutique winkels en hosts avond entertainment met traditionele Thaise dans en live muziek.

Fisherman’s Village vandaag de dag.

Door de jaren heen is Fisherman’s Village sterk veranderd. Als je komt met de verwachting er een schilderachtig Thaise vissersdorp aan te treffen met een lokale bevolking die hun dagelijks leven uitoefent zoals het honderd jaar geleden te zien was, zul je teleurgesteld worden. Maar Fisherman’s Village is nog steeds een interessant en aangenaam deel van Koh Samui dat een bezoek meer dan waard is. Bophut heeft een eigen identiteit en een andere stranddrukte dan het populaire en drukke Chaweng en Lamai. Het is dan ook een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een relatief rustige en ontspannen locatie voor hun verblijf op Koh Samui.

Vervoer naar Fisherman’s Village.

De prijzen voor taxi’s en songthaews op Koh Samui kunnen sterk variëren. Het gene je uiteindelijk betaald zal sterk afhangen van je onderhandelingsvaardigheden, tijdstip van de dag en de stemming van de bestuurder. Voor een taxi van Chaweng naar Bophut betaal je rond de THB 400 (€ 10) en vanaf Lamai zo’n THB 600 (€ 15), Op vrijdagavond, wanneer de avondmarkt wordt gehouden, kunnen de tarieven naar Bophut iets hoger zijn, hoewel er geen tekort aan voertuigen is om je er naar toe te brengen.

Op onze informatiepagina ‘Koh Samui’ vind je uitgebreide informatie over dit populaire eiland in de Samui archipel.