Koning Bhumibol 88 jaar

Geen openbaar optreden vanwege zwakke gezondheid.

Thailand vierde op 5 december de 88ste verjaardag van hun koning. De eens zo krachtige leider verblijft in het ziekenhuis en is heeft zich al drie maanden niet meer publiekelijk vertoond. Koning Bhumibol Adulyadej, ook bekend als Rama IX, heeft het grootste deel van de afgelopen zes jaar doorgebracht in het Siriraj Hospital te Bangkok.

Ter gelegenheid van de Koninklijke verjaardag werden er vele openbare activiteiten gehouden, maar vanwege de achteruitgang van de gezondheid van de koning was er geen publiekelijk optreden. Vele Thai hadden zich in tempels en gemeentehuizen verzameld om te bidden voor de gezondheid van hun koning. Honderden mensen hadden zich verzameld bij het Siriraj Hospital om aan de noodlijdende vorst hun liefde en steun te betuigen.

Hoewel Bhumibol een constitutionele monarch is zonder formele politieke functie, wordt Rama IX algemeen beschouwd als een verbindende figuur in Thailand. Zijn interventie tijdens politieke crisissen in het land wordt gezien als zijnde de sleutel tot het herstel van de status quo.

Wil je meer weten over Koning Bhumibol? Lees dan verder in ‘Informatie over het koningshuis van Thailand’.