Koning Bhumibol Thailand overleden

Rouwperiode van een jaar.

Koning Bhumibol Adulyadej (1927 – 2016)Koning Bhumibol Adulyadej van Thailand is vandaag op 88 jarige leeftijd overleden. Volgens diverse media in het land is de koning vandaag 15.52u locale tijd overleden. De troon wordt opgevolgd door zijn zoon, de 64 jarige kroonprins Maha Vajiralongkorn. De Thaise regering zou vandaag nog een speciale zitting houden.

De afgelopen tien jaar heeft koning Bhumibol veel gezondheidsproblemen gekend. Hij bracht veel tijd door in het ziekenhuis en de laatste jaren verscheen hij nog zelden in het openbaar.

Eerder deze week liet het Thaise hof al weten dat de koning instabiel was en dat zijn situatie kritiek was. Vanwege het overlijden van de koning heeft de Thaise regering vanaf morgen een rouwperiode afgekondigd van een jaar. De Thaise bevolking is gevraagd dertig dagen geen feest te vieren. Alle vlaggen op overheidsgebouwen gaan dertig dagen half stok.

Zeer geliefd bij het volk.

De geliefde vorst besteeg de troon op 9 juni 1946 en was de langst regerende monarch van de wereld. Bhumibol was ook bekend als koning Rama IX, de negende monarch van de Chakri dynastie.

Een van de geprezen prestaties van koning Bhumibol was zijn ‘Sufficiency Economy’ filosofie, een levensbeschouwing over een gematigd leven met wijsheid en zonder hebzucht. In zijn vrije tijd was hij een fervent fotograaf, saxofonist en componist met een voorkeur voor dixieland en New Orleans jazz stijl.

Koning Bhumibol genoot groot respect van zijn volk en werd gezien als een halfgod. In vrijwel elk Thais huis hangt een portret van de geliefde monarch. Decennia lang was de koning een symbool van eenheid onder de Thaise bevolking.