Koning Thailand roept op tot nationale eenheid

Zeldzaam optreden ter gelegenheid van zijn 85e verjaardag.

De zeer vereerde koning Bhumibol van Thailand heeft in een openbare toespraak een beroep gedaan op stabiliteit en harmonie. Tijdens een zeldzaam publieke optreden, ter gelegenheid van zijn 85e verjaardag, riep de koning vanaf een balkon aan het Bangkok Royal Plaza op tot nationale eenheid.

200.000 Thais gekleed in geel, de kleur van de monarchie, en gewapend met vlaggen en camera’s zijn getuige van een zeldzaam publieke optreden van hun vereerde koning. In zijn toespraak doet de koning een beroep op stabiliteit en harmonie. De verdeelde natie Thailand wordt geconfronteerd met binnenlandse en regionale conflicten. Koning Bhumibol staat in Thailand bekend als de ‘vader’ van de natie en heeft in zijn al 66 jaar lange koningschap vaak als scheidsrechter opgetreden in het politiek verdeelde land. Maar met de gezondheid van de koning gaat het niet zo best. De zichtbaar zwakke koning is de afgelopen drie jaar woonachtig geweest in het ziekenhuis en vele Thais vragen zich af of die stabiliteit zijn opvolging zal overleven.

Verdeeldheid leidt regelmatig tot protesten.

Thailand is nog steeds bitter verdeeld in twee partijen. Enerzijds heb je de geel hemden, de voorstanders van de monarchie, en anderzijds de rood hemden, de aanhangers van de in 2006 verdreven premier Thaksin. De verdeeldheid tussen de twee partijen leiden regelmatig tot protesten. In 2010 raakten tijdens gewelddadige protesten tussen het leger en demonstranten zo’n 2.000 mensen gewond en waren er ongeveer 100 doden te betreuren.

Wil je meer weten over het koningshuis van Thailand? Lees dan verder op onze webpagina ‘Informatie over het koningshuis van Thailand‘.