Kopen van een huis in Thailand op naam van Thaise vriendin?

Full- of parttime wonen in Thailand.

Thailand is een bijzondere Aziatische bestemming welke jaarlijks bezocht wordt door vele Belgen en Nederlanders. De meeste van deze bezoekers zijn vakantiegangers, maar Thailand wordt ook steeds populairder als land om te overwinteren of om er full- of parttime te wonen.

Komt men naar Thailand om er langere tijd te verblijven dan wil men vaak in een eigen huis verblijven. Het huren of kopen van een huis in Thailand ligt dan ook voor de hand.

Thaise wet biedt voldoende mogelijkheden.

Veel buitenlanders die full- of parttime in Thailand verblijven, willen er graag een huis kopen. Omdat men vaak leest en hoort dat het kopen van een huis door buitenlanders moeilijk of zelfs onmogelijk is, zien veel buitenlanders er vervolgens maar vanaf. Wie echter de moeite neemt om nader onderzoek te doen leert dat de Thaise wetgeving over het kopen van een huis door buitenlanders weliswaar anders is dan bijvoorbeeld in België of Nederland, maar dat de Thaise wet buitenlanders voldoende mogelijkheden biedt om de investering in een huis in Thailand veilig te stellen.

Een appartement volledig op eigen naam.

De meest veilige manier voor een buitenlander om in Thailand een huis te kopen is het kopen van een appartement, in Thailand ook wel een condo genoemd. Als buitenlander kun je in Thailand, in tegenstelling tot bij het kopen van een huis, een appartement volledig op eigen naam registreren. Voorwaarde is wel dat binnen het appartement complex niet meer dan 49% van het aantal units aan buitenlanders is verkocht.

Een appartement kan veel problemen voorkomen.

Een grote groep buitenlanders die parttime in Thailand verblijven hebben een Thaise vriendin. Vaak kopen deze buitenlanders in Thailand een huis en zetten het vervolgens op naam van de Thaise vriendin. Een andere groep buitenlanders koopt een huis en gaat vervolgens een lease overeenkomst aan met de Thaise vriendin. Dit zijn eenvoudige manieren om als buitenlander in Thailand een huis te kopen, maar als je geen goede afspraken hebt gemaakt kunnen deze constructies echter vervelende consequenties voor je investering hebben mocht de relatie verbroken worden. Er zijn hier voldoende voorbeelden van bekend.

In dit soort gevallen is het wellicht verstandiger om in Thailand een appartement te kopen. Ontstaan er relatie problemen met je Thaise partner dan is je investering in de woning in ieder geval 100% veilig en kunnen veel problemen voorkomen worden.

Wil je meer weten over het kopen van een huis in Thailand? Lees dan verder in ‘Onroerend goed in Thailand’.