ThailandTijd:    Temperatuur: graden   Koers: 1 baht = 0,028 euro
NederlandTijd:    Temperatuur: graden   Koers: 1 euro = 35,650 baht

Thailand, het land van mogelijkheden!

De grootste website met alles over wonen, werken, zaken doen, vakantie en reizen in Thailand.
Meer informatie


Kopen van een huis in Thailand op naam van Thaise vriendin?

Geplaatst op 29 december 2011 00:55 door thailandtotaal

Full- of parttime wonen in Thailand.

Thailand is een bijzondere Aziatische bestemming welke jaarlijks bezocht wordt door vele Belgen en Nederlanders. De meeste van deze bezoekers zijn vakantiegangers, maar Thailand wordt ook steeds populairder als land om te overwinteren of om er full- of parttime te wonen.

Komt men naar Thailand om er langere tijd te verblijven dan wil men vaak in een eigen huis verblijven. Het huren of kopen van een huis in Thailand ligt dan ook voor de hand.

Thaise wet biedt voldoende mogelijkheden.

Veel buitenlanders die full- of parttime in Thailand verblijven, willen er graag een huis kopen. Omdat men vaak leest en hoort dat het kopen van een huis door buitenlanders moeilijk of zelfs onmogelijk is, zien veel buitenlanders er vervolgens maar vanaf. Wie echter de moeite neemt om nader onderzoek te doen leert dat de Thaise wetgeving over het kopen van een huis door buitenlanders weliswaar anders is dan bijvoorbeeld in België of Nederland, maar dat de Thaise wet buitenlanders voldoende mogelijkheden biedt om de investering in een huis in Thailand veilig te stellen.

Een appartement volledig op eigen naam.

De meest veilige manier voor een buitenlander om in Thailand een huis te kopen is het kopen van een appartement, in Thailand ook wel een condo genoemd. Als buitenlander kun je in Thailand, in tegenstelling tot bij het kopen van een huis, een appartement volledig op eigen naam registreren. Voorwaarde is wel dat binnen het appartement complex niet meer dan 49% van het aantal units aan buitenlanders is verkocht.

Een appartement kan veel problemen voorkomen.

Een grote groep buitenlanders die parttime in Thailand verblijven hebben een Thaise vriendin. Vaak kopen deze buitenlanders in Thailand een huis en zetten het vervolgens op naam van de Thaise vriendin. Een andere groep buitenlanders koopt een huis en gaat vervolgens een lease overeenkomst aan met de Thaise vriendin. Dit zijn eenvoudige manieren om als buitenlander in Thailand een huis te kopen, maar als je geen goede afspraken hebt gemaakt kunnen deze constructies echter vervelende consequenties voor je investering hebben mocht de relatie verbroken worden. Er zijn hier voldoende voorbeelden van bekend.

In dit soort gevallen is het wellicht verstandiger om in Thailand een appartement te kopen. Ontstaan er relatie problemen met je Thaise partner dan is je investering in de woning in ieder geval 100% veilig en kunnen veel problemen voorkomen worden.

Wil je meer weten over het kopen van een huis in Thailand? Lees dan verder in ‘Onroerend goed in Thailand’.

 

 

Advertentie


5 reacties op “Kopen van een huis in Thailand op naam van Thaise vriendin?”

Didi Tan14-05-2012 om 12:33

Ik heb e.e.a. al uitgezocht en ben bekend met de regels aangaande het kopen van een huis en grond. Echter, wat ik niet weet is het volgende. Stel dat ik een huis koop en deze volledig op mijn naam zet en het land ook koop, maar dan op naam van mijn Thaise vriendin (niet leasen van mijn vriendin). Middels een clausule wil ik vastleggen wat er gaat gebeuren indien de relatie stopt: bijvoorbeeld dat zij het huis verlaat en dat ik dan een huurbedrag betaal voor de grond of ik verlaat de woning maar dan moet zij het huis opkopen voor de vraagprijs die ik wil. Is dit juridisch mogelijk of niet ?

Bacchus02-07-2012 om 04:28

Beste,
Er bestaan geen eigendomsbewijzen voor huizen, alleen voor grond. Een huis op jouw naam zetten is dus onmogelijk. Er zijn verschillende eigendomsbewijzen voor grond, waarvan “Chanot” de meeste zekerheid biedt. Je wilt niet leasen, maar spreekt wel over huur; dat is dus hetzelfde. De clausule, huren of leasen, die jij voorstelt kun je laten registreren op het Chanot bij het landoffice. Er wordt dan op de achterkant van het Chanot geregistreerd dat er een huur- c.q. leaseovereenkomst rust op de grond. Hoewel de info hierov er weleens verschilt, kun je volgens mij een huur- c.q. leaseovereenkomst (contract) aangaan voor maximaal 50 jaar met een optie voor nog eens 50 jaar. Let wel, ook dit soort constructies bieden geen 100% zekerheid voor een rustig bestaan in je (gehuurde) huis bij problemen in je relatie.

Het huis opkopen door je eventuele ex-partner is ook moeilijk, daar je in principe niets bezit. Het komt dan aan op betrouwbaarheid en eerlijkheid van je partner. Daarnaast spelen natuurlijk de financieen een rol: kan je partner het geld voor de afkoopsom wel opbrengen? Voor hypotheken gelden in Thailand ongeveer dezelfde normen als in Nederland: de hoogte van een hypotheek is afhankelijk van het inkomen; geen inkomen is dus geen hypotheek.

Een wel eens gebruikte constructie is een lening afsluiten met je partner. Zij leent dus geld van jou om de grond te kopen en een huis te bouwen, maar ook hierbij geldt: van een kale kip kun je niet plukken. Het huis zal dan moeten worden verkocht door je eventuele ex-partner om aan geld te komen om de lening af te betalen. Bouw je een huis van een paar miljoen baht op het platte land, zal dit nooit kostendekkend verkocht worden, dus let op wat je gaat bouwen. Voor 1,5 miljoen baht kun je een leuk huis neerzetten met alle westerse gemakken. Dit is waarschijnlijk ook nog redelijk verkoopbaar bij problemen.

De Thaise wetgeving is qua onroerend goed niet pro-buitenlander; belangrijk is dus dat je vertrouwen hebt in je partner als je plannen hebt en haar lang en goed kent.

Mocht je meer willen weten, lees ik dat wel.

Succes!!!

j. v iersel12-12-2012 om 18:06

je kan haar het geld voor de grond lenen. als ze dan de grond verkoopt heeft ze nog een wettelijk geldige lening bij jou lopn die afbetaald moet worden. tussentijds lost zij niks af om de balans te houden tussen de lening en de waarde van de grond.

George03-01-2014 om 12:19

Hallo,

Weet iemand of het mogelijk is een volledige hypotheek te verkrijgen bij een bank/ thaise bank voor het kopen van een huis.
Ik ben getrouwd met een thaise en geniet een wao inkomen.
Alvast bedankt!

kees01-06-2017 om 13:25

Ik wil voor mijn dochter een stuk land kopen.
op haar naam (zij woont in Thailand en heeft 2 paspoorten)
Is er een minimale leeftijd voor het kopen?

Reageren

*


Passende informatie bij : Kopen van een huis in Thailand op naam van Thaise vriendin?
Thailand

ThailandTotaal bevat alle informatie over Thailand. Voor elke pagina worden het meest relevante nieuws en forumberichten getoond om jou een nog betere Thailand-beleving te laten voelen.