Kroonprins Thailand wil Koninklijke naam schoonfamilie afnemen

Zeven familieleden opgepakt in corruptiezaak.

De Thaise kroonprins, prins Vajiralongkorn (62) heeft de regering van zijn land gevraagd de Koninklijke naam van zijn schoonfamilie te ontnemen. Hij deed dit verzoek nadat zeven familieleden van zijn vrouw zijn gearresteerd op verdenking van corruptie. Het betreft vier broers en zussen, een oom en twee andere familieleden van zijn vrouw prinses Srirasmi Akrapongreecha.

Prinses Srirasmi Akrapongreecha is de derde vrouw van kroonprins Vajiralongkorn, en het paar trouwde in 2001. Het was al bekend dat Vajiralongkorn vervreemd was van de prinses, maar het paar bleef officiële functies samen bijwonen. De verwachting is dat de prins snel van zijn vrouw zal scheiden.

Mogelijk wil kroonprins troonopvolging veilig stellen.

Aangezien zijn vader, koning Bhumibol, al jaren kampt met ernstige gezondheidsklachten zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voor hij afstand doet van de troon. De centrale positie van de monarchie maakt de opvolging een uiterst gevoelig onderwerp. Mocht Vajiralongkorn zijn vader opvolgen (de troonopvolging is in Thailand niet vanzelfsprekend bepaald), dan zou Srirasmi koningin worden. In Thailand een titel met veel macht. Het is denkbaar dat de kroonprins met deze actie wil voorkomen zijn aanspraak op de Thaise kroon wordt verijdeld. In Thailand wordt sowieso openlijk getwijfeld of Vajiralongkorn wel geschikt is om koning te worden.

Dat de monarchie in Thailand ook een centrale rol speelt in de politiek bleek afgelopen voorjaar toen het leger een coup pleegde en het vertrouwen van de koning kreeg. In Thailand kan een coup alleen met Koninklijke goedkeuring gelegitimeerd worden.

Wil je meer weten over het Thaise koningshuis? Lees dan verder in ‘Informatie over het koningshuis van Thailand’.