Leger Thailand kondigt krijgswet af

Geen staatsgreep, maar handhaving van rust en stabiliteit.

Om de rechtsorde in Thailand te kunnen handhaven heeft het Thaise leger vandaag de krijgswet afgekondigd. Hiermee geeft het leger zichzelf ruime bevoegdheden op het gebied van de veiligheid. Middels een verklaring op de nationale televisie heeft het leger de bevolking op de hoogte gesteld. Het leger benadrukt dat het geen plannen heeft voor een staatsgreep maar zich gedwongen voelt om rust en stabiliteit in het land te bewaren. Ofschoon het leger in Bangkok onmiskenbaar aanwezig is, is het straatbeeld normaal en gaat het dagelijks leven in de stad onverstoord verder. Scholen zijn open en mensen gaan als gewoonlijk naar hun werk. Alle demonstraten die momenteel in kampen verspreid over Bangkok verblijven zijn opgedragen zich niet te verplaatsen.

Ingrijpen leger niet onverwacht.

Het ingrijpen van leger is niet geheel verassend. Het leger heeft onlangs al laten weten te zullen ingrijpen als de politieke voor- en tegenstanders van de regering hun conflicten niet op een vreedzame manier zouden beslechten. Vorige week vielen in Bangkok opnieuw drie doden en raakten twintig mensen gewond toen onbekenden het vuur openden op een kamp waar anti-regeringdemonstranten verbleven. Hoewel het politieke conflict overwegend vreedzaam verloopt zijn sinds november, toen de huidige anti-regeringdemonstraties begonnen, al meer dan twintig mensen omgekomen.

12e keer dat Thaise leger ingrijpt.

Een staatsgreep is in Thailand niet uniek. Hoewel het leger betoont dat het niet gaat om een staatsgreep is het inmiddels de 12e keer dat het Thaise leger ingrijpt. De eerste keer dateert uit 1933, een jaar na het afschaffen van de absolute monarchie ten gunste van een parlementaire democratie in 1932. De laatste keer dat het Thaise leger ingreep was in 2008 toen premier Thaksin Shinawatra werd afgezet na beschuldiging van machtsmisbruik en corruptie.