Loi Krathong 2015

Feest van het licht.

Ėén van de meest gevierde feesten in Thailand is het Loi Krathong, het ‘feest van het licht’. Dit jaarlijkse festival valt op de volle maan nacht van de 12de maanmaand. Een aantal belangrijke rivieren en meren in heel Thailand worden verlicht met kaarslicht krathongs, kleine drijvende scheepjes gemaakt van bananenbladeren en versierd met bloemen, wierook en kaarsen.

Naast het ritueel van de drijvende krathongs vinden er tijdens het Loi Krathong diverse feestelijke evenementen plaats, van schoonheidswedstrijden tot optredens met traditionele muziek en dans en spetterend vuurwerk. Verblijf je tijdens het Loi Krathong in Thailand, dan mag je dit spektakel niet missen. Dit jaar vindt het Loi Krathong festival plaats van 23 tot 25 november.

Belangrijkste Loi Krathong locaties:

De Tourism Authority of Thailand (TAT) heeft zeven locaties in het hele land aanbevolen waar het Loi Krathong op een eigen unieke manier wordt gevierd.

Bangkok

In Bangkok is de Chao Phraya rivier het centrum van het Loi Krathong feest. Met mensen gekleed in traditionele Thaise kostuums en leuke activiteiten en culturele shows in Thaise stijl keert de stad terug naar de oude charmante tijd.

Chiang Mai

Chiang Mai heeft zijn eigen versie van het Loi Krathong. Tijdens de volle maan nacht zullen vele lokale mensen uit Chiang Mai hun zelf gemaakte ballonnen in de vorm van lantaarns oplaten (Yi Peng). Voorafgaand aan dit fascinerende schouwspel voeren monniken serene gezangen uit. De ceremonie vindt plaats bij de oude Tha Phae Gate. Ook in Chiang Mai wordt het Loi Krathong omkleed met vele feestelijke activiteiten.

Sukhothai

In het Sukhothai Historical Park wordt met behulp van een grootse licht en geluid show de legende uitgebeeld van dit mooie feest van het licht. Andere feestelijkheden zijn onder andere het Khan Toke diner en een weergave van de traditionele manier van leven in het oude Sukhothai.

Tak

Het jaarlijkse Loi Krathong in Tak wordt vooral gekenmerkt door de krathongs gemaakt van kokosnoot schelpen en de drijvende trein van 1000 glinsterende kokos-shell krathongs. Het festival vindt normaal gesproken plaats aan de oever van de Ping rivier.

Ayutthaya

Het Bangsai Royal Folk Arts and Crafts Centre is het centrum van het Loi Krathong feest waar bezoekers worden terug genomen naar het roemrijke verleden van het Ayutthaya koninkrijk. Het festival wordt omringd met demonstraties, kleurrijk vuurwerk, kunst en culturele optredens.

Samut Songkran

De locatie van het Loi Krathong feest is het King Rama 2 Memorial Park. Hier kun je genieten van een unieke Loi Krathong ervaring met meer dan 200.000 krathongs. Verder zijn er Thaise folk shows, demonstraties en het aanbieden van voedsel aan boeddhistische monniken langs de rivier.

Ratchaburi

De locale bevolking van Ratchaburi heeft zijn eigen unieke manier van het vieren van Loi Krathong. Naar traditie van het geloof van de etnische Mon bevolking worden brandende kaarsen rondom de tempels geplaatst en zweven kleurrijke papieren krathongs door de lucht. Belangrijke plaatsen zijn Wat Sai Areerak en Wat Ban Muang.

Wil je meer weten over het Loi Krathong in Thailand? Lees dan verder in ‘Loi Krathong, feest van het licht’.