Loy Krathong, waar in Thailand wordt dit festival het meest bijzonder gevierd?

Loy Krathong zorgt voor geluk en voorspoed.

Jaarlijks vindt in Thailand op de avond voor de volle maan in de twaalfde maanmaand (meestal in november) het Loy Krathong festival plaats. Het Loy Krathong is een van de meeste bekende festivals in Thailand welke een hechte band vormt tussen de Thaise cultuur en het water.

Loy Krathong verwijst naar een lotus-vormige houder welke kan drijven op het water. Deze worden vervolgens versierd met bloemen, kaarsen, wierookstokjes en bloemen. Op de avond van het Loy Krathong verzamelen de Thai zich bij een rivier of kanaal en worden de Krathongs zorgvuldig te water gelaten. Aandachtig kijkt men naar de eigen Krathong die stilletjes stroomafwaarts drijft. De Thai hoopt dat de kaars lang zal branden, daar dit voor geluk en voorspoed zal zorgen. Voor velen is het Loy Krathong het meest pittoreske en mooiste feest in Thailand.

Waar viert men in Thailand Loy Krathong?

Hoewel het Loy Krathong in Thailand landelijk wordt gevierd, is het bijzonder om dit festival mee te maken in de provincies Sukhothai, Ayutthaya, Chiang Mai of Bangkok.

Sukhothai

Het Loy Krathong festival begon in het oude koninkrijk Sukhothai in de 13 eeuw. Ook nu is Sukhothai in Thailand nog steeds het middelpunt van het Loy Krathong. In de oude en traditionele omgeving van het Sukhothai Historical Park wordt tijdens het Loy Krathong een spectaculaire licht- en geluidshow opgevoerd.

Ayutthaya

In Ayutthaya vinden de belangrijkste Loy Krathong vieringen plaats op het Beung Phra Ram, het grote meer tussen Wat Phra Ram en Wat Mahathat. Optredens met muziek en dans samen met een spectaculair vuurwerk zorgen voor een onvergetelijke beleving.

Chiang Mai

Chiang Mai, waar het Loy Krathong bijna een week gevierd wordt, is veruit de meest interessante plek in Thailand om het Loy Krathong mee te maken. In de avond is er een schitterende parade van prachtig versierde praalwagens welke van Tapae Gate naar de Ping rivier gaat. Parallel aan het Loy Krathong wordt in Chiang Mai het Yi Peng gevierd. Tijdens het Yi Peng staat worden verlichte luchtballons van rijstpapier (Khom Loy ’s genoemd) oplaten. De hierdoor met duizenden lichtjes gevulde nachtelijk hemel is een magisch schouwspel.

Bangkok

In Bangkok is de Chao Phraya rivier de belangrijkste waterweg om het Loy Krathong festival te vieren. Veel hotels en restaurants aan de oever van de Chao Phraya organiseren tijdens het Loy Krathong festival voor hun gasten speciale activiteiten. Zwembaden worden vaak omgezet als tijdelijke rivier voor het Loy Krathong. Ook het Lumpini Park is in Bangkok een populaire plaats om het Loy Krathong te vieren.

Wil je meer weten over het Loy Krathong festival in Thailand? Lees dan verder op onze pagina ‘Loy Krathong, feest van het licht‘ en bekijk de video-opname.