Hoe maak je een visa run vanuit Chiang Mai naar Mae Sai?

Met de auto in vier uur te bereiken.

Als je in het noorden van Thailand bent en je verblijf van 30 dagen (verblijf in Thailand zonder visum) of visum (toeristen visum of non-immigrant visum) is verlopen, dan is de snelste en eenvoudigste manier om een langer verblijf in Thailand te regelen het maken van een visum-run naar Myanmar (Birma).

Vanuit Chiang Mai is de grensovergang tussen Mae Sai (Thailand) en Tachilek (Myanmar) de dichtstbijzijnde en meest toegankelijke plek voor verlenging van je verblijf in Thailand. Mae Sai ligt zo’n 60 kilometer ten noorden van Chiang Rai en is vanuit Chiang Mai met de auto in ongeveer vier uur te bereiken. Dagelijks staan in Chiang Mai talloze tour-bedrijven klaar welke per minibus een visa-run tour aanbieden naar Mae Sai. Vaak maken deze mini-bussen een tussenstop bij de White Temple in Chiang Rai.

Je kunt ook de bus nemen op de Chiang Mai Arcade Bus Terminal. Met grote regelmaat vertrekken hier bussen naar Mae Sai. Met de Green Bus heb je de keuze uit diverse categorieën. Kies je voor een ontspannen en relaxte reis, neem dan de VIP service. Deze tickets zijn niet het goedkoopst maar bieden een enorme service. Alle bussen komen in Mae Sai aan op de Mae Sai Bus Terminal. Hier staan de Songtaew taxi’s te wachten om je vervolgens voor een paar baht naar de grensovergang te brengen.

Hoe maak je in Mae Sai de visa run?

Bij de grensovergang aangekomen ga je eerst naar het Thaise douanekantoor voor het invullen van het ‘exit’ formulier. Vervolgens loop je verder de brug over naar Myanmar waar je de mogelijkheid hebt om de Myanmar stempel te ontvangen en vervolgens weer terug te keren naar Thailand, of om een paar uur aan de Myanmar zijde te verblijven. In beide gevallen zal de Birmese functionaris je paspoort scannen, een foto nemen en 500 baht in rekening brengen.

Wil je een paar uur in Myanmar doorbrengen dan overhandigd de functionaris een voucher en wordt je paspoort achtergehouden. Bij terugkeer krijg je na inlevering van de voucher je paspoort weer terug. De grensplaats aan Birmese zijde is Tachileik. Zodra je hier bent zult je benaderd worden door tal van sjacheraars en straatverkopers die je van alles willen aansmeren. Veel van de aangeboden waar is nep. Meteen rechts is een grote markt met een paar eetgelegenheden.

Wanneer je klaar bent om terug te keren naar Thailand haal je eerst je paspoort op en loopt vervolgens over de brug waar je aan Thaise zijde een nieuw inschrijfformulier invult en vervolgens wacht op je stempel om een nieuwe periode in het koninkrijk te mogen verblijven.

Wil je meer weten over Mae Sai? Lees dan verder op onze webpagina ‘Mae Sai, de meest noordelijke stad van Thailand’ en bekijk onze fotopresentatie.