Marukhathaiyawan palace hua Hin

Gebouwd als zomerpaleis voor koning Rama.

Halverwege tussen Hua Hin en Cha-am ligt het Marukhathaiyawan paleis, een koninklijk paleis dat in 1923 werd gebouwd als zomerverblijf voor koning Rama VI (King Vajiravudh). Het paleis met uitzicht op zee en schaduwrijke tuinen moest de koning bevrijden van de zwoele excessen van de Bangkokse zomer.

Voor het ontwerp van zijn zomerverblijf, ook wel bekend als het ‘Paleis van Liefde en Hoop’, nam koning Vajiravudh de Italiaanse architect Ercole Manfredi in de arm. Hij maakte een ontwerp bestaande uit een reeks van pastelkleurige teakhouten gebouwen verheven op betonnen pilaren en verbonden door open-zijdige onderling geallieerde loopbruggen. Op het dak van het teakhouten paviljoen aan zee staat een metalen kruis. Dit is geen religieus symbool, maar hieraan werden gekleurde lantaarns bevestigd waarmee werd aangegeven of de koning wel of niet in het paleis verbleef.

Paleis slechts twee jaar gebruikt.

De regio Hua Hin heeft een associatie met de Thaise royalty welke dateert uit een tijdperk toen de zuidelijke spoorlijn werd aangelegd van Bangkok naar Hua Hin. Het eerste verblijf van koning Rama VI in het nieuwe paleis vond plaats in 1924. Zijn laatste bezoek was een paar manden voor zijn door in 1925. Rama VI heeft dus maar korte tijd van zijn zomerverblijf mogen genieten. Na zijn dood werd het paleis niet meer gebruikt en raakte het in verval totdat het bijna een halve eeuw later luxueus werd gerenoveerd en de tuinen weer in hun oude glorie werden hersteld. Het paleis is voor het publiek opengesteld en wordt tevens vaak gebruikt voor concerten en theater voorstellingen.

Openingstijden en bereikbaarheid.

Marukhathaiyawan palace is dagelijks geopend (woensdag gesloten) van 8.00u tot 16.00u. Een gecombineerde entree tot het paleis en de tuinen bedraagt THB 60 (ca. € 1,40).

Het paleis is gelegen op het terrein van het King Rama VI Army Camp (Phraratchaniwet Camp) waarop ook een aantal winkels en restaurants gelegen zijn. Vanuit Hua Hin of Cha-am is het Marukhathaiyawan paleis gemakkelijk per taxi of tuk-tuk te bereiken. Lokale bussen op de route tussen Hua Hin en Cha-am stoppen aan de hoofdweg, maar je moet daarna nog wel een stuk lopen (2 km).

Etiquette regels.

De omgeving verkennen per fiets.

Bij de winkels in de buurt van de parkeerplaats kun je eventueel een fiets huren om de verdere omgeving nader te verkennen. Met een natuurpad en herplant mangrove is het een aangename fietstocht waar je waarschijnlijk meer Thaise- dan buitenlandse toeristen zult tegenkomen.

Wil je meer weten over Hua Hin?  Op onze webpagina ‘Hua Hin en Cha-am’ vind je uitgebreide informatie over deze Koninklijke badplaats in het zuiden van Thailand.