Meest grootse festivals in Zuidoost-Azië

Tour langs beste festivals in de 10 ASEAN landen.

De beste manier om tijdens je reis een cultuur te beleven en te ervaren is het bezoeken van religieuze en traditionele feesten. Het is de manier om andere mensen te leren kennen en meer te begrijpen van andere culturen. Hieronder hebben we een lijst samengesteld van belangrijke en grootse festivals in de 10 landen van de ASEAN landen (associatie van 10 Zuidoost-Aziatische landen). We maken een tour langs de beste festivals van 2016.

Ati-Atihan Festival – Filippijnen – 17-26 januari

Dit beroemde festival in Kalibo, de hoofdstad van de Filippijnse provincie Aklan staat bekend om zijn kleurrijke kostuums, tribale dansen en geweldige feesten. Het festival staat in het teken van Santa Nino en het kind Jesus. Oorspronkelijk was het een heidens feest tot Spaanse missionarissen het een christelijke betekenis gaven.

Je kunt het Ati Atiban festival het best omschrijven als een tribale versie van het Braziliaanse carnaval. Zwart geschilderde gezichten, veren hoofdtooien, slagwerk, dansen en een gemaskerd bal. Een massa processie volgt het heilig beeld van Santo Nino van de kathedraal van Kalibo naar Pastrana Park.

Thaipusam Festival – Maleisie – 23 januari

Het Thaipusam is een hindoe festival dat vooral wordt gevierd in landen waar een significante aanwezigheid is van de Tamil gemeenschap. Een van de meest spectaculaire plekken om dit feest te vieren is Kuala Lumpur. Hier wordt het Thaipusam gevierd op de 1e volle maan nacht van het Nieuwe Jaar. Het festival trekt hier tienduizenden toeristen. Hoogtepunt is de 4 kilometer lange processie naar de Sri Srinivasa Perumai tempel.

Tet Nguyen Dan Festival – Vietnam – 8 februari

Het Tet Nguyen Dan, het Vietnamese Nieuwjaar, is de meest feestelijke dag in Vietnam en markeert de komst van de lente.  Er wordt overal feest gevierd en er zijn drukke en gezellige markten. De week voorafgaand aan het Tet Nguyen Dan is een drukke periode voor de Vietnamese huisvrouwen die de markten afschouwen voor speciale lekkernijen om de lekkerste gerechten te bereiden. Er is prachtig vuurwerk te bewonderen en er zijn draken- en leeuwendansen.

Vat Phou Festival – Laos – 18-22 februari

Vat Phou, de Unesco World Heritage sites in Champassak, was voor de komst van het boeddhisme een hindoe-tempel. De tempel is gebouwd tijdens de eerste helft van de 11e eeuw en is gelegen aan de voet van de berg Phu Kao. Het jaarlijkse Vat Phou Festival wordt gehouden tijdens de volle maan van de derde maand van de maankalender. Het festival bestaat uit olifanten races, buffel gevechten, hanengevechten en optredens met traditionele Lao muziek en dans.

Songkran Festival – Thailand – 13-20 april

Het Songkran festival in Thailand is ook wel bekend als het waterfestival. Het festival dat een week duurt kan het beste omschreven worden als ‘nat en uitzinnig’. Songkran is het Thaise (Boeddhistische) Nieuwjaar en staat in het teken van reiniging en respect tonen. Een typische uiting van het festival is het gooien van water. Het feest wordt in Thailand uitbundig gevierd met veel muziek en dans. De beste plaatsen om het Songkran feest te vieren zijn Khao San Road in Bangkok, Tha Pae Gate in Chiang Mai, Phra Pradaeng in Samut Prakan en Pattaya.

Khmer New Year – Cambodja – 14-16 april

Het Cambodjaanse Nieuwjaar, ook bekend als Bonn Om Toeuk,  is een van de meest feestelijke periodes gevierd in het land. Het feest begint op Nieuwjaarsdag en duurt drie dagen. Deze periode is in Cambodja het eind van het oogstseizoen. De boeren genieten van de vruchten van hun oogst en ontspannen voordag het regenseizoen gaat beginnen.

Een van de grootste activiteiten is de spectaculaire drakenboor race op de Tonle Sap in Phnom Penh.  De race, met meer dan 400 boten, markeert het nieuwe jaar in Cambodja. Verder staat het festival in het teken van vuurwerk en culturele shows.

Bali Art Festival – Indonesië – 13 juni-11 juli

Bali staat bekend om zijn unieke kunst en cultuur. Het Bali Festival biedt een maand lang een scala aan optredens, ambachtelijke tentoonstellingen en culturele activiteiten. Het festival start met een grote parade welke voert van Bajra Sandhi Puputan in Renon naar het Denpasar Art Centre. Elk regentschap is vertegenwoordigd met een gamelan orkest en mensen gekleed in hun regionale kostuums. ’s Avonds zijn er optredens van zowel traditionele als hedendaagse dans en muziek, terwijl de uren overdag gewijd zijn aan handwerk en kraampjes met lekkernijen.

Hari Raya Aidil Fitri Festival – Brunei – 7 juli

Het Hari Raya Aidil Fitri, ook het Suikerfeest genoemd, is een belangrijke religieuze feestdag voor de moslimgemeenschap over de hele wereld.  Het markeert het einde van de Ramadam, de islamitische heilige maand van het vasten. Het is een feest waarbij iedereen feest viert en om vergiffenis vraagt van oudere mensen.

Het Hari Raya Aidil Fitri in Brunei is bijzonder, vooral omdat Istana Nurul Iman, de officiële residentie van de Sultan Hassanal Bolkiah open is voor het publiek. Buffetmaaltijden en een paleistour zijn beschikbaar voor bezoekers.

Balliemvallei Festival – Indonesië – 11-15 augustus

Het Balliemvallei Festival is een fantastische kans om het afgelegen Papua eiland te verkennen. De Baliem vallei staat dicht bij stenen tijdperk dan het digitale tijdperk. Het festival is de thuisbasis van de Yali, Dani en Lani stammen en biedt mock gevechten tussen de stammen, varken races, speerwerpen, kookwedstrijden en presentaties van tribale muziek en dans.

Hungry Ghost Festival – Singapore – 28 augustus

Het Hungry Ghost Festival is het ‘Halloween’ voor de Chinezen. Ghost Day is de 15e dag van de 7e maand in de maankalender. Volgens Chinese overtuigingen zullen dan de zielen van de overleden voorouders  over de aarde zweven om de levenden te bezoeken. Het is een traditioneel festival dat in diverse Aziatische landen wordt gevierd met feestelijke activiteiten. In Singapore wordt het festival gevierd met Wayang (Chinese opera) en vele outdoor concerten.

Hpaung Daw u Pagoda Festival – Myanmar – september-oktober

Het Hpaung Daw u Pagoda Festival is één van de grootste boeddhistische festivals in Myanmar. Het festival wordt gehouden op Hpaung Daw Oo, een opmerkelijk boeddhistische site op het Inle Lake in Shan State. Het 18-daagse pagode festival, gehouden tijdens de Birmese maand van Thadingyut (van september tot oktober), staat in het teken van de verering van enkele belangrijke Boeddhabeelden. De Boeddhabeelden worden geplaatst op een Koninklijke barge en meegenomen tijdens een processie welke van dorp tot dorp gaat. Het uitbundig versierde schip wordt gesleept en begeleid door meerdere roeiboten. De uitbundige stoet wordt aanschouwd door duizenden mensen uit de woongemeenschappen rondom het meer.