Moet Thailand zich zorgen maken over lage lonen in Birma?

Bezoek Japanse premier aan Birma bezorgt Thailand kopzorgen.

Japanse investeerders overwegen een verschuiving van Thailand naar Birma, waar een groot arsenaal van goedkope arbeiders voorhanden ten behoeve van de arbeidsintensieve industrie. De staatsgreep door het Thaise leger in 2006, de verlammende rood-shirt protesten in Bangkok en de slecht geleide overstromingen in 2011 waardoor vele Japanse fabrieken onder water zijn komen te staan hebben het Japanse vertrouwen in Thailand onder druk gezet. Het recente bezoek van de Japanse premier Shinzo Abe aan Birma heeft de regering van Thailand de nodige kopzorgen bezorgd.

Thailand gaat regelgeving uitwerken en uitvoeren die bij beleggers past.

Dit verklaart tevens de verontschuldigingen van de Thaise premier Yingluck Shinawatra aan het Japanse bedrijfsleven. Tijdens een handelsbevordering bezoek aan Tokio verontschuldigde Yingluck zich voor het ongemak dat Japanse bedrijven in Thailand de afgelopen jaren hebben ondergaan en beloofde dat Thailand het beter zal gaan doen. Ze gaf aan de regels voor buitenlandse investeerders te zullen aanpassen en te veranderen waardoor Thailand een goede plek zal zijn en blijven voor investeerders. Volgens Yingluck zal de Thaise regering een regelgeving uitwerken en uitvoeren die beleggers past, want de regering wil van Thailand de regionale hub maken.

Wordt Birma het nieuwe Aziatisch economisch wonder?

Volgens zakelijke experts komt de intensivering van interesse van Japan in Birma voort uit het feit dat Japanse investeringen in grootschalige productie de goedkope arbeidsmarkt volgt. Althans op papier beschikt Birma over alle elementen die nodig zijn om een nieuw Aziatisch economisch wonder te creëren. Met een bevolking van 48 miljoen heeft het land een groot arsenaal aan goedkope arbeiders op maat gemaakt om de arbeidsintensieve productie te trekken voor de inkomensgroei van landen als Zuid-Korea en Maleisië.

Natuurlijke hulpbronnen, zoals hout en mineralen, kunnen voor Birma miljarden aan buitenlandse investeringen opleveren. Bovendien heeft Birma een strategische ligging tussen China en India. Echter, veel landen bezitten het potentieel voor een economische grootheid. Het probleem is dat weinigen ooit in staat zijn om dit vervolgens ook te realiseren. Birma is in deze mislukking een case studie.