Nieuwe strengere regels ‘overstay’ Thailand

‘Blacklist’ voor mensen die meer dan 90 dagen te lang blijven.

Thailand heeft nieuwe strengere immigratie regels aangekondigd. De nieuwe regels gelden voortaan voor buitenlanders die langer in het Koninkrijk verblijven dan de duur van hun visum toelaat. Zo worden mensen die meer dan 90 dagen te lang in het Koninkrijk verblijven voortaan op een ‘blacklist’ geplaatst. De strengere verordeningen voor overstay worden ingevoerd omdat het land in toenemende mate wordt geconfronteerd met mensen die de immigratie wet overschrijden.

Bestaande regels

Iemand die het niet zo nauw neemt met de verblijfsduur van zijn visum betaalde voorheen een boete van THB 500 (ca. € 12,50) per overschreden dag met een maximum van THB 20.000. Voor degenen die geen geld hebben geldt een gevangenisstraf waarbij een dag zitten gelijk staat aan THB 200.

Nieuwe regels

Voor mensen die de verblijfsduur van hun visum met meer dan 90 dagen overschrijden krijgen voortaan te maken met extra sancties. Deze gelden bovenop de huidige bestaande regels. Deze zijn als volgt:

  • Overstay van meer dan 90 dagen – 1 jaar verbod uit Thailand
  • Overstay van meer dan 1 jaar – 3 jaar verbod uit Thailand
  • Overstay van meer dan 3 jaar – 5 jaar verbod uit Thailand
  • Overstay van meer dan 5 jaar  – 10 jaar verbod uit Thailand

Wordt men in Thailand gearresteerd omdat men de geldigheidsduur van het visum heeft overschreden, dan zijn de regels nog strenger:

  • Overstay van minder dan 1 jaar  – 5 jaar verbod uit Thailand
  • Overstay van meer dan 1 jaar – 10 jaar verbod uit Thailand

Wil je meer weten over reisdocumenten voor Thailand? Lees dan verder in ‘Paspoort en visa voor Thailand’.