Nieuwe verkiezingen Thailand 20 juli

Belangrijke ontwikkeling in langdurige politieke impasse.

Op 20 juli worden in Thailand nieuwe algemene verkiezingen gehouden. De datum is uitgeroepen na overeenstemming tussen de kiescommissie en de premier van Thailand, Yingluck Shinawatra. Het is een belangrijke ontwikkeling in de langdurige politieke impasse, maar er zijn in de periode tot aan de verkiezingsdatum nog vele hindernissen te nemen. Niet op zijn minst de mogelijkheid dat premier Yingluck wordt uitgesloten van deelname aan nieuwe verkiezingen vanwege haar omstreden rol in de rijst subsidieregeling.

De vorige verkiezingen, die op 2 februari werden gehouden, werden naderhand door het Thaise Grondwettelijk hof ontkracht vanwege de boycot van de Democratische oppositiepartij. Als gevolg hiervan konden de verkiezingen in Thailand niet op één en dezelfde dag worden gehouden.

Fundamentele kwestie is onderlinge machtstrijd.

De tegenstanders van de huidige regering blijven aandringen dat hervorming van het Thaise politieke landschap nodig is. Ze blijven erbij dat de hervorming moet plaatsvinden voordat nieuwe verkiezingen worden gehouden en eisen een aangewezen ‘Volksraad’ welke het land zal regeren tot een dergelijke hervorming voltooid is. De regeringspartij van premier Yingluck blijft bij hun standpunt dat hervorming moet plaatsvinden na de algemene verkiezingen. De democratische partij, de grootste anti-regeringspartij, lijkt ondertussen te bewegen naar een positie waar ze zouden instemmen met hervormingen na de verkiezingen. Hoewel het debat in het openbaar gaat over corruptie en de noodzaal van hervormingen speelt zich achter de schermen de fundamentele kwestie af, de machtstrijd tussen alle betrokken partijen. Dit met het oog op het naderen van het einde van een politiek tijdperk.

Meer over het Thaise politieke lees je op onze webpagina ‘Informatie over het bestuur in Thailand’.