Nonthaburi, stad van tempels

Goed te combineren met je verblijf in Bangkok.

Direct ten noordwesten van de Thaise hoofdstad Bangkok, gelegen aan de Chao Phraya rivier, ligt de stad Nonthaburi. Vanwege de nabijheid van Bangkok is Nonthaburi eigenlijk een buitenwijk van Bangkok. De stad maakt dan ook deel uit van de ‘Bangkok Metropolitan Area’ en de grens tussen beide steden is bijna onherkenbaar. Officieel is Nonthaburi echter de hoofdstad van de provincie Nonthaburi, een van de vijf omringende provincies van Bangkok.

Nonthaburi heeft een lange geschiedenis en dit wordt weerspiegeld door de overvloed aan religieuze plekken welke hier zijn te vinden. De meest leuke en interessante activiteit om de historische en culturele bezienswaardigheden van Nonthaburi te bezichtigen is een boot excursie op de Chao Phraya. Door middel van het op en af hoppen van de boot bezoek je diverse tempels met mooie voorbeelden van kunst en architectuur uit de Ayutthaya en vroege Rattanakosin periodes.

Nonthaburi heeft een lange geschiedenis die 400 jaar teruggaat naar de Ayutthaya periode. Oorspronkelijk gesticht als een kleine nederzetting werd Nonthaburi opgewaardeerd tot een gemeente. Tijdens de Rattanakosin periode groeide de stad in het belang vanwege de nabijheid van Bangkok. Koning Rama I had de Thaise hoofdstad inmiddels verplaatst naar de oostoever van de Chao Phraya rivier, het huidige stadsdeel Rattanakosin.

Tocht langs de bezienswaardigheden van Nonthaburi.

Nonthaburi Museum en Chao Mae Tubtim

Een must-see is het Nonthaburi Museum. Het werd gebouwd in 1910 en deed oorspronkelijk dienst als stadhuis. Onder de tentoongestelde objecten bevinden zich een fascinerende verzameling van oude foto’s van de stad, miniatuurmodellen van boten en werktuigen die gebruikt werden in de teelt van fruit. Direct naast het museum ligt het heiligdom Chao Mae Tubtim, een beeld van een vrouwelijk godheid ter bescherming van zakelijk succes.

Wat Kemaphirataram en Wat Thai Muang

De volgende stop op de route is Wat Khemaphirataram. Deze tempel dateert uit de Ayutthaya periode en werd gerestaureerd door koningin Srisuriyentramart, een gemalin van koning Rama II. Vervolgens kom je bij Wat Thai Muang welke beschikt over een ubosot, een gebouw binnen een Boeddhistische tempel en gebouwd op gewijde grond. Het ubosot is gebouwd in de vorm van een Chinese jonk (Chinees zeilschip) en heeft een stupa uit de vroege Rattanakosin periode.

Wat Chaloemphrakiat en Phuttha Sathan Choeng Tha-Na Bot

Aansluitend kom je bij Wat Chaloemphrakiat, gebouwd in 1847 door koning Rama III ter nagedachtenis aan zijn moeder. Het is een prachtig gebouw en wordt vaak gebruikt als fotolocatie. De reis over de rivier gaat verder naar Wat Khae Nok welke in 1824 werd gebouwd voor de ma immigranten. De samenzweerders van de bloedeloze revolutie van 24 juni 1932 verzamelden zich hier om een plechtige wens te doen voor de uitvoering van hun opstand. Door deze omwenteling werd de absolute monarchie van koning Rama VII vervangen door een constitutioneel systeem dat de basis vormde voor de huidige Thaise democratie. Uit gebaar van dankbaarheid naar de revolutionairen werd later bij de tempel een klokkentoren gebouwd in de vorm van een in volle bloei staande lotus bloem.

Verder noordwaarts ligt Phuttha Sathan Choeng Tha-Na Bot, een religieuze site waar de overlevende structuren worden bewaard van twee oude tempels, Wat Choeng Tha en Wat Na Bot).

Koh Kret

De volgende tempel op het traject is Wat Chimphlee Sutthawas, een eerbiedwaardige oude tempel op Ko Kret, een eiland in de Chao Phraya rivier. Het bekendste monument van het eiland is Wat Paramaiyikawat. De bekendste attracties van deze tempel zijn een grote liggende Boeddha, muurschilderingen en een in ma stijl marmer uitgehouwen pagode. Op Ko Kret ligt een dorpje waar de inwoners oude ma stijl aardewerk produceren genaamd ‘Kwan Aman’.

Wat Bang Chak

Aan de overkant van de rivier ligt Wat Bang Chak waar je de eer kunt bewijzen aan Luang Phor Toh, het grootste Boeddhabeeld in de hele provincie. De tempel werd in 1813 gebouwd door de Mon immigranten. Veel mensen bezoeken de tempel om een wandeling te maken door een tunnel welke onder het ubosot loopt. Deze daad weert ongeluk in het dagelijkse leven.