Olievlek zorgt voor leegloop toerisme op Koh Samet

Lekkage pijpleiding vlak bij het eiland.

Het tropische eiland wordt sinds zondagavond bedreigd door een grote olievlek. De ruwe olie lekte weg uit een pijpleiding vlak bij het eiland en drijft langzaam af richting een koraalgebied en het vaste land. Veel toeristen verlaten het eiland, ondanks dat de meeste stranden gewoon open zijn. Koh Samet is een geliefd vakantie-oord omdat het vrij dicht bij Bangkok ligt (220 km).

50.000 liter ruwe olie in zee terechtgekomen.

Exploitant van de pijpleiding, PTT Global Chemical Pol, zegt dat er ongeveer 50.000 liter olie in zee is terechtgekomen, maar volgens milieuorganisaties is er veel meer olie gelekt gezien de dikte van de olie. Als de olie niet tijdig opgeruimd wordt, zal het een kwetsbare strook met koraal bereiken bij het eiland Koh Kudee. Ook kan de olie bij het vasteland van de provincie Rayong komen, waar veel visserijbedrijven zijn gevestigd.

Schoonmaak kan twee weken duren.

Op Koh Samet bevindt zich o.a. Ao Phrao Beach, waar de olie al is aangespoeld. Er zijn duizenden mensen ingezet, waaronder vrijwilligers en militairen, om de getroffen stranden aan de westkust schoon te maken. De schoonmaak kan wel tot twee wken duren.

´Dit is de grootste olieramp in de provincie,´ zei Puchong Saritdeechaikul, directeur van Marine en Coastal Resource Conservation Center van de overheid in Rayong.

 

Bron, Reisgraag.nl