Sop Ruak was het centrum van de papaverteelt

Sop Ruak is het centrum van de Golden Triangle.Sop Ruak ligt in het noordoosten van Thailand en wordt beschouwd als het officiële centrum van de beruchte Golden Triangle. De Golden Triangle, bij ons bekend als de Gouden Driehoek, is een gebied dat berucht is geworden vanwege de papaverteelt en de daarmee samenhangende productie en smokkel van opium. Eigenlijk verwijst de Golden Triangle naar een veel groter gebied dat zich duizenden kilometers uitstrekt in Thailand, Myanmar (Birma) en Laos.


Met longtail rondvaartboten kun je bij Sop Ruak een tocht over de Mekong rivier maken.Sop Ruak vormt het drielandenpunt in de Golden Triangle

Het plaatsje Sop Ruak vormt het drielandenpunt van Thailand, Myanmar (Birma) en Laos. De grenzen worden er gevormd door de Nam Ruak rivier en de Mekong rivier die bij Sop Ruak in elkaar samenvloeien.

Met de longtail rondvaartboten die aanleggen bij de steiger van Sop Ruak kun je een tocht maken over de wateren in het beboste grensgebied van de Golden Triangle. Er worden vanuit Sop Ruak ook tochten aangeboden die een stop maken in Laos. De aanlegplaats in Laos is Done Xao, een Laotiaans souvenirs dorp wat op zich niet veel voorstelt. Maar het is toch leuk om te zeggen dat je ook in Laos bent geweest.

De douane van Laos bij het souvenirs dorp Done Xao.Bij de steiger van de rondvaartboten in Sop Ruak staat een grote gouden Boeddha. Deze zit bovenop een soort tempel welke gebouwd is in de vorm van een boot. Vanaf dit punt heb je een mooi uitzicht over de Mekong rivier en het drielandenpunt van de Golden Triangle.

Even ten zuiden van Sop Ruak (richting Chiang Saen) ligt Wat Phra That Doi Phu Khao. Deze tempel ligt op een heuvel vanwaar je een prachtig panoramisch uitzicht hebt over het uitgestrekte grensgebied van de Golden Triangle.

Sop Ruak is tegenwoordig een typische toeristenplaats

Van de mystieke sfeer die er vroeger heerste in Sop Ruak is tegenwoordig weinig meer te merken. Sop Ruak is inmiddels een echte toeristenplaats met vele winkels en restaurants. Het merendeel van de toeristen zijn dagjesmensen.

Midden in Sop Ruak staat een boot met een grote gouden Boeddha.

Dat de opium zo verbonden is met de geschiedenis van Sop Ruak en de Gouden Driehoek kun je zien in de twee musea die aan dit onderwerp zijn geweid. Het kleine Opium Museum in het centrum van Sop Ruak en de Hall of Opium een indrukwekkend museum even buiten het stadje.

Hoe is Sop Ruak te bereiken?

Sop Ruak is vanaf Chiang Rai te bereiken via Highway 110. Deze weg volg je tot Mae Chan. Hier ga je vervolgens naar wegnummer 1016 welke via Chiang Saen naar Sop Ruak voert.

 

Video presentatie Sop Ruak, centrum van de Golden Triangle:

Gerelateerde weblog- en nieuwsberichten:

Chiang Saen, bijzondere plek aan de Mekong rivier

Singha Park: nieuwe agro-toeristische trekpleister in Chiang Rai

Hall of Opium, een van de beste musea van Thailand

Wijnproeven bij Mae Chan Winery in Chiang Rai

Golden Triangle, mysterieus en berucht

Meer gerelateerde weblog- en nieuwsberichten