Het straatbeeld in Chiang Mai wordt bepaald door tuktuk en songtaew.

Het vervoer in Chiang Mai is prima geregeld en erg goedkoop. In Chiang Mai rijden veel tuktuks  en ook de songtaew is er een typisch vervoermiddel. In de stad zelf rijden nauwelijks bussen maar de taximeter is in opkomst. Het huren van een scooter of auto is een prima optie om op eigen gelegenheid de omgeving van Chiang Mai te kunnen verkennen.

De tuktuk is een bekend verschijnsel in de straten van Chiang Mai.Het vervoer in Chiang Mai per tuktuk

Voor het vervoer in Chiang Mai is de tuktuk erg belangrijk. Overal in de stad zie dit typische vervoersmiddel door de straten rijden. Op zowel het treinstation als het busstation staan vele tuktuk’s gereed om de reizigers naar hun eindbestemming te brengen. Een rit naar het centrum van Chiang Mai kost 50 à 60 Bath, maar over de prijs moet wel eerst onderhandeld worden.

Het vervoer in Chiang Mai per songtaew

Een typisch vervoermiddel in Chiang Mai is de songtaew.Een typisch vervoermiddel voor Chiang Mai en omgeving is de songtaew. De songtaew is een rode pick-up truck met een dak en twee banken achterop. Het heeft geen vaste route en stoppen overal en voor iedereen. Wil je voor je vervoer in Chiang Mai gebruik maken van de songtaew dan steek je gewoon de hand op. De chauffeur van de songtaew zal vervolgens stoppen en je dient dan kenbaar te maken waar je naar toe wil. Als de songtaew de gewenste richting op gaat kun je achterin plaatsnemen. Een rit met de songtaew kost in Chiang Mai 30 Bath.

Videopresentatie over het vervoer met de songtaew in Chiang Mai:

Het vervoer in Chiang Mai per bus

Het vervoer per bus is in Chiang Mai niet zo populair. Dit komt mede door de ontoereikende routes en gebrekkige informatie over deze routes en de tijdschema’s. Er zijn in Chiang Mai 5 buslijnen waarvan route 4 naar het vliegveld gaat. Een busrit in Chiang Mai heeft een vasttarief van 15 Bath.

Het vervoer in Chiang Mai per scooter en brommer

Op bijna elke straathoek in Chiang Mai kun je een scooter of brommer huren.Voor je vervoer in Chiang Mai is ook mogelijk om een scooter of brommer te huren. Deze zijn in het centrum op praktisch elke straathoek te huur. Meestal heeft een scooter of brommer 125cc en  zijn ze voor de Europese wet dus motors. Maar aangezien je er in Thailand geen rijbewijs voor nodig hebt zijn ze zonder rijbewijs te huur.

Huurprijzen van een scooter of brommer in Chiang Mai variëren tussen de 150 tot 250 Bath per dag.

Het vervoer in Chiang Mai per huurauto

Een huurauto is handig om de omgeving van Chiang Mai te verkennen.Chiang Mai en omgeving zijn ook goed zelf met een huurauto te bereizen. Het wegennet in en om Chiang Mai is redelijk tot goed en er zijn diverse plaatselijke verhuurbedrijven.

Het verkeer houdt links, maar de verkeersregels wijken niet veel af van de Nederlandse en Belgische. De wegbewijzering is meestal tweetalig (Thai en Engels). Het is wel raadzaam om een Engelstalige wegenkaart of een navigatiesysteem mee te nemen. Navigatiesystemen kun je bij de verhuurbedrijven zelf vaak ook huren. Prijzen voor een huurauto in Chiang Mai beginnen bij circa 1300 Bath per dag.

 

Gerelateerde weblog- en nieuwsberichten:

Reizen met de tuk tuk in Thailand